Ubaydullah Hussain møter i Oslo tingrett tiltalt for å ha oppfordret til drap for å skape frykt i befolkningen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ubaydullah Hussain nektet straffskyld

Ubaydullah Hussain nektet for at han brøt loven ved å hylle terrorhandlinger da rettssaken mot ham startet tirsdag.

 I en ny video erklærer 29-åringen støtte til nordmenn som har sluttet seg til Den islamske staten (IS).

Se videointervjuet med Ubaydullah Hussain som er lagt ut på nett

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirsdag startet rettssaken mot 29-åringen i Oslo tingrett. 29-åringen omtalte i fjor fire terrorhandlinger på Facebook.

Han bifalt drapene på 23 gisler iIn Amenas,bombeangrepet mot Boston Maraton, drapet på denbritiske soldaten Lee Rigby og terrorangrepet motkjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya.

Påtalemyndigheten mener hensikten var å skape alvorlig frykt i befolkningen og tvinge norske myndigheter til å avstå fra å delta militært i muslimske land.

Les kommentaren: Vi er i ferd med å bevege oss inn i en farligere verden. Den nye trusselen krever en annen årvåkenhet og en sterkere beredskap mot terror. I dag er vi ikke skodd til å møte den faren som truer oss,skriver Lars Akerhaug.

Prinsipiell

– Ubaydullah Hussain står for sine uttalelser og nekter for at de er straffbare, sa forsvarer John Christian Elden til NTB forrige uke.

Straffebestemmelsen er knapt brukt i norsk rettsvesen tidligere, og saken regnes som prinsipielt viktig om skillet mellom ytringsfrihet og trusler.Rettssaken går over tre dager.

Martyrer

I en video publisert av islamistgruppen Profetens Ummah på YouTube søndag snakker Hussain om norske IS-krigere og jihad.

– Vi ser at det er flere brødre som har reist fra Norge som har blitt martyrer, som har gitt sine liv for Allahs vei, sier den tidligere talsmannen for den norske islamistgruppen Profetens Ummah i videoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Martyrer har ifølge Hussain «den høyeste statusen man kan oppnå i islam».

Hussain kritiserer også stordemonstrasjonen mot IS som ble arrangert i Oslo i august. Demonstrasjonen ble arrangert av sjiamuslimer som er tilhengere av det iranske og syriske regimet, og som er tilhengere av den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen, mener han.

– Jeg lurer på hvordan den norske regjering kan stå på samme plattform som lederne og initiativtakerne som støtter disse regimene, sier Hussain i videoen.