PÅ VIPPEN? Cecilie Flatnes trakk seg fra fylkesstyret og delegasjonen fra Vest-Agder KrFU på grunn av uenighet om ekteskapsloven. Foto: Privat

Hun kunne sørget for ja til ekteskapsloven

Cecilie Flatnes trakk seg fra KrFUs landsmøte fordi hun ble tvunget til å stemme konservativt.

– Vi kunne ikke gå på landsmøtet og stemme noe vi ikke stod for, sier Cecilie Flatnes fra Vest-Agder KrFU.

Med knappest mulig flertall vedtok lørdag KrFUs landsmøte å fortsatt jobbe for å reversere ekteskapsloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med én blank stemme ble resultatet 45 mot 44 i favør av den verdikonservative fløyen.

Konservative KrF-politikere håper nå at saken får ro over seg.

Stemmen til Cecilie Flatnes kunne snudd hele resultatet, men torsdag trakk hun seg som delegat fra Vest-Agder KrFU og fra sitt verv i fylkesstyret.

Bundet av gruppen

Årsaken var at delegasjonsgruppen på seks personer onsdag forrige uke bestemte å binde utsendingene til å stemme konservativt i spørsmålet om likekjønnet ekteskap, noe Flatnes ikke ønsket.

Da avstemningen i gruppen ble delt på midten, sørget fylkeslederens dobbeltstemme for at bindingen ble vedtatt.

Også observatør Odd Arne Gjerdsjø Risdal trakk seg fra delegasjonen og alle verv. Hadde han reist, kunne Risdal ha vært delegat i Flatnes sitt sted.

Droppet binding

– Vi har hatt lange samtaler med ledelsen og mange bak oss i ryggen. Likevel ble det ingen løsning i løpet av torsdag. Så da måtte vi trekke oss, sier Flatnes til Dagen.

Også delegat Stefan Avila vurderte å trekke seg fra både delegasjonen og fylkesstyret, men valgte å dra til landsmøtet for å tale den liberale fløyens sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der fikk han gjennom et vedtak om at det ikke skulle være mulig å binde delegatene til å stemme mot sin egen overbevisning.

Svir i hjertet

– Jeg valgte å gjøre dette slik at det ikke skal være noen tvil for noen av delegatene når det kommer til binding, sier Avila til Dagen.

Dermed fikk Avila stemme liberalt, noe Flatnes også kunne ha gjort om hun ikke hadde trukket seg.

Med andre ord kunne voteringen endt 45-45, og KrFU-leder Emil André Erstad ville fått benyttet sin doble stemme til å avgjøre saken i liberal retning.

«Det svir i hjertet mitt når KrFU nå har gått inn for å beholde linjen i programmet om at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne», skrev Cecilie Flatnes på sin Facebook-profil like etter voteringen.

Skuffet

– Din stemme kunne vippet resultatet i motsatt retning, Flatnes?

– Det er utrolig kjipt at saken ikke gikk gjennom. Vi har kjempet hardt, og kunne avgjort voteringen. Nå må vi stå for avgjørelsen vi tok. Vi skal fortsette kampen neste år. Avstemningen var så tett, og det viser at det var på tide at vi tok opp saken i organisasjonen, sier Flatnes.

– Det sier veldig mye at den eneste grunnen at de fikk et flertall var på grunn av prosessen som ble gjort. Jeg støtter Cecilie fullt ut i avgjørelsen og mener det var det riktige å gjøre. Selv om jeg er skuffet over utfallet, respekterer jeg avgjørelsen til landsmøtet, sier Avila.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen hjemmel for binding

Ungdomspartileder Emil André Erstad mener det er sterkt beklagelig at fylkeslaget bandt delegatene sine.

– Det finnes ingen hjemmel i KrFUs vedtekter for å binde mandater, noe vi også gjorde helt klart overfor fylkeslaget i forkant av landsmøtet, sier Erstad til Fædrelandsvennen.

Han venter at debatten om ekteskapsloven vil komme opp igjen.

Fylkesleder Tove Welle Haugland forsvarer praksisen med binding overfor samme avis. Hun vil ikke spekulere i om voteringen kunne blitt snudd om Flatnes hadde blitt med til landsmøtet.

Haugland er nå valgt inn i sentralstyret i KrFU, dermed må fylkesstyret nå velge ny ledelse.

Ukultur

Flatnes og Avila reagerer på det de kaller en ukultur i Vest-Agder KrFU med å binde gruppen i enkeltsaker og «ikke ha tillit til vervene».

– Når vi er valgt som delegater av fylket, ønsker vi at de skal stole på oss. Binding er en tradisjon i Vest-Agder KrFU uten at noen har reagert på det. Dette er ikke riktig, mener vi, sier Flatnes til Dagen.

Uproblematisk

Hun kjenner ikke til at andre fylkeslag i partiet har gjort noe liknende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men vet det har skjedd i Vest-Agder KrF tidligere.

Det bekrefter Stefan Avila.

– Det samme skjedde under nominasjonsprosessen da Dagrun ikke ble valgt som stortingsrepresentant fra Vest-Agder, sier han.

Tove Welle Haugland mener at det har vært «uproblematisk at landsmøteutsendingene møtte med bundet mandat. (...) Delegatene skal representere flere enn seg selv», sier hun til Fædrelandsvennen.

Homodebatt

Likekjønnet ekteskap ble innført i 2009, og med det kom muligheten for at homofile par kan adoptere barn.

Lørdag 20. september 2014 vedtok KrFUs landsmøte i Rogaland å fortsette sin prinsipielle motstand mot homofilt ekteskap og adopsjon.

Voteringen endte med 45 stemmer mot 44 og én blank stemme.

To personer fra Vest-Agder KrFUs delegasjon trakk seg, da gruppen ville binde dem til å stemme konservativt om likekjønnet ekteskap.

Les også
Tapte kampen for ekteskapsloven, venter ny debatthomodebatt
Les også
KrFU fortsetter kampen mot homofilt ekteskapKrFUs landsmøte
Les også
KrF- topper krever ro
Les også
KrFUs landsstyre på ville veierKjønnsnøytral ekteskapslov
Les også
KrF-front mot ekteskapslov slår sprekkerEkteskapslov