Ubaydullah Hussain møter i Oslo tingrett tiltalt for å ha oppfordret til drap for å skape frykt i befolkningen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Aktor: Hussain-saken kan gå helt til Høyesterett

Det er vanskelig å bevise indirekte oppfordring til terror, vedgår statsadvokat Carl Fredrik Fari. Han ser ikke bort fra at saken mot Ubaydullah Hussain kan gå helt til Høyesterett.

Hussain nekter for at han brøt loven da han hyllet terrorhandlinger på Facebook i fjor og blant annet bifalt drapene på 23 gisler på In Amenas-anlegget.

Han står for utsagnene, og mener de omfattes av ytringsfriheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har rett til å ytre meg i det såkalt demokratiske Norge, som er stolt av sin ytringsfrihet, sa han.

Juridisk sett er det i stor grad upløyd mark statsadvokat Carl Fredrik Fari går løs på. Spørsmålet er om ytringene utgjør en indirekte trussel og oppfordring til bruk av vold.

– Det er en vanskelig sak i den forstand at vi er et stykke unna kjerneområdet i straffebestemmelsen, sier Fari til NTB.

Det er ganske store muligheter for at saken vil gå videre og ende i Høyesterett, mener han. Straffebestemmelsen er knapt brukt i norsk rettsvesen tidligere, og saken mot Ubaydullah regnes som viktig om skillet mellom ytringsfrihet og trusler.

– Det er prinsipielle sider ved saken som kanskje bør belyses, men det er for tidlig å si, sier statsadvokaten.

Nektet å svare

Fari brukte dagen til å spørre ut Ubaydullah Hussain, men fikk lite tilbake. Aktor ville vise hvilken rolle Hussain har i det muslimske miljøet i Norge, hva hans religiøse standpunkt er, hva slags påvirkning han kan ha på ungdom og om han kjenner noen av fremmedkrigerne som har dratt til Syria eller Irak.

– Ingen kommentar, svarte tiltalte mutt gang etter gang, da aktor stilte islamisten spørsmål i retten.

Hussain gjorde det tidlig klart at han ikke akter å svare på spørsmål – verken fra dommeren, aktor eller sin egen forsvarer. I en kort fri forklaring gjorde han rede for hva han mente med å legge ut innleggene på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var en politisk ytring for å stanse Vestens overgrep mot muslimske land, men ikke på noen måte ment som en oppfordring til drap eller terror.

– Jeg ser på disse tiltalepunkter som nok et forsøk fra PST og myndighetene på å stoppe mine religiøse og politiske aktiviteter, på å svartmale meg. Jeg ser på det som en religiøs forfølgelse av meg som person, sa Hussain.

Han la til at han kun er lojal mot Allah, og at han ikke anerkjenner «deres menneskelagde lover».

– Men om dere skal praktisere dem, må de praktiseres likt, sa den tiltalte 29-åringen.

Bifalt drap på gisler

Det er satt av tre dager til rettssaken i Oslo tingrett. Bakgrunnen for tiltalen er at han i fjor omtalte fire terrorhandlinger på Facebook.

Han bifalt drapene på 23 gisler iIn Amenas,bombeangrepet mot Boston Maraton, drapet på denbritiske soldaten Lee Rigby og terrorangrepet motkjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya.

Les kommentaren: Vi er i ferd med å bevege oss inn i en farligere verden. Den nye trusselen krever en annen årvåkenhet og en sterkere beredskap mot terror. I dag er vi ikke skodd til å møte den faren som truer oss,skriver Lars Akerhaug.

Påtalemyndigheten mener hensikten var å skape alvorlig frykt i befolkningen og tvinge norske myndigheter til å avstå fra å delta militært i muslimske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsadvokat Fari mener Hussain brøt loven ved indirekte å oppfordre til terrorhandlinger. Hvert enkelt av utsagnene er kanskje ikke nok, men man må se på summen av dem, sa Fari i sitt innledningsforedrag.

Han mener det også er relevant for retten å se på hvem som har framsatt utsagnene. – Har Hussain noen posisjon eller autoritet innen radikal islam? Har han en politisk eller religiøs agenda? I så fall, hvilken? sa Fari. Han mener retten også må se på om det er en kobling mellom utsagn som framsettes offentlig og at fremmedkrigere reiser til Syria og Irak.

Les også og se video:Ubaydullah Hussain støtter norske IS-krigere i ny video