PÅ FLUKT: Irakiske kristne som har flyktet på grunn av kamper mellom regjeringsstyrker og jihadister fra Den islamske stat (IS) i det nordlige Irak, venter på mat og nødhjelp i Den kaldeiske kirken i Baabda i utkanten av den libanesiske hovedstaden Beirut.

– De kristne utryddes i Irak

Andrew White hevder det som skjer med de kristne i Irak, aldri har skjedd før. – Hvem kunne tro noe slikt kunne skje? spør den kjente presten i Bagdad.

Den profilerte anglikanske presten dro til den kurdiske byen Erbil for ti dager siden, en by full av kristne som hadde flyktet hals over hode fra de grufulle overgrepene til de ekstreme jihadistene i ISIL. De grufulle historiene deres har opprørt Andrew White.

– Situasjonen er forferdelig for alle innbyggerne i området som ikke deler ISIL-krigernes tro. Jeg ble fortalt om grufulle angrep, om folk som var drept, kuttet hode av, om barn som var delt i to. Jeg så bilder av barn som var drept, bilder som er altfor grusomme å vise deg, sier White til Dagen i Jerusalem. Han lukker øynene mens en smerte preger ansiktet hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Prest: – Helvete er løs i Irak

Grusomheter

– Det som skjer med kristne i Irak nå, har aldri skjedd før. Det er umulig å forstå det, jeg har ingen fullgode grunner til å forklare dette, legger White til.

Han tror en av grunnene kan være regjeringens forskjellsbehandling av sunnier i Irak.

– Regjeringen består av shia-muslimer, og sunnier føler seg forbigått og forrådt og sett på som terrorister. Mange av dem er fratatt alt de eide. Nå tar de hevn for dette. Men samtidig tar alle muslimske ledere i Irak avstand fra ISIL-krigerne og deres framferd, sier White.

Utrydder kristne

I Erbil, den bibelske byen Ninive, som opprinnelig hadde en meget stor kristen befolkning, er det i dag få kristne tilbake. Der samarbeider Whites medarbeidere med både den katolske og den kaldeiske kirken.

Han kaller landsbyen El-Kush den største kristne landsbyen i Irak med 50.000 kristne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Byene i Kurdistan har tatt imot en halv million flyktninger både fra Bagdad, det nordlige Irak og fra Syria. Nå klarer de ikke ta imot flere. Kirker, moskéer, skoler og parkeringsplasser er fulle av flyktninger, og mange har latt dem bo i husene sine. Nå har de ingen steder å flykte til, ingen vil ha dem, sier White.

Les også: Prest: – Et barn jeg døpte ble kuttet i to av ISIL

Vesten nøler

Han gleder seg over at noen vestlige land har åpnet sine landegrenser for de kristne flyktningene fra Irak.

– De kristnes tid er over i Irak. I min menighet i Bagdad var det 6.500 medlemmer for noen få år siden. I dag er tallet nede i 500. Det er altfor farlig for kristne å oppholde seg i Irak. Derfor er det flott at land som Kanada, USA og Australia har sagt ja til å ta imot dem, mens Storbritannia ikke har gitt opphold til en eneste en. I Sverige er det flere kristne irakere enn i hjemlandet Irak, men nå har også Sverige lukket dørene for flere irakiske flyktninger, forteller White.

Tilbake til nøden

Fredag reiser presten tilbake til kirken og nøden i Bagdad.

– Jeg må hjelpe de nødlidende irakerne som det stadig blir flere av. Vi gir dem mat, og klær, og har en klinikk for syke og lidende. Vi yter all den hjelp vi kan. Vi gir ikke opp! sier White med trass i stemmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jøder forstår

Han sier han er i Israel fordi jødene trolig er de eneste som forstår hva det irakiske folket gjennomgår.

– Her forstår folk når jeg forteller hva som skjer i Irak. Lidelser er en del av deres historie.

White har hatt møte med det israelske utenriksdepartement, med israelske og arabiske religiøse ledere.

– En av dem er Michael Melchior, tidligere norsk sjefsrabbi. Jeg ønsket å støtte hans fredsinitiativ mellom jøder og palestinerne, og spurte hvordan vi kunne hjelpe ham. Melchior ba om hjelp til nødlidende arabere i Gaza, og på flekken ga vi ham 25.000 dollar, forteller White.

– Hvor får du pengene fra?

– De kommer fra våre venner på Facebook som igjen støtter oss via vår Internettside.

– Hvor mange Facebook-venner har du?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Rundt 35.000 fra hele verden, sier Andrew White.

Kristne i Irak

Var over 1 million kristne; nå bare 300.000 igjen

Pastor Andrew White driver nødhjelp i Irak; klinikk i Bagdad.

Prest i Den anglikanske kirke, Bagdad.

Leder i Foundation for Relief and Reconciliation in the Middle East.

Prest i Den anglikanske kirke, Bagdad.

Les også
Prest: – Helvete er løs i IrakIS-styrkene
Les også
Prest: – Et barn jeg døpte ble kuttet i to av ISILIS-styrkene
Les også
Stå sammen med våre brødre og søstre i Syria og Irak
Les også
Amerikansk luftangrep mot ISIL i IrakIS-styrkene