PLAN: Mirjam Fagerheim i arbeid sammen med en kollega med en strategisk plan sammen med de ansatte på commit and act Foundation i Bo i Sierra Leone. Nå er alle krefter satt inn på å spre informasjon om hvordan folk unngår ebola-smitten.

Norsk famile flyktet fra ebola

Mirjam Fagerheim og barna flyktet til Norge uten ektemann og far.

Familien har bodd fire år i Sierra Leone som er hardt rammet avebola-smitten. Ektemannen er menighetsprest og er fortsatt i Afrika.

Fagerheim sier til Dagen at hun hadde planlagt å flytte tilbake til Norge, men at epidemien framskyndet avreisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Situasjonen iSierra Leone er veldig vanskelig. Jeg har daglig kontakt med folk der og de sliter fordi prisene på helt grunnleggende dagligvarer går veldig opp.

– Da jeg reiste for en måned siden var prisen på klorin allerede tredoblet. Folk blir anbefalt å bruke det i håndvask. En slik krise går alltid verst utover de som allerede har det vanskeligst fra før av, sier den norske kvinnen til Dagen.

Les også:Innstiller charterturer på grunn av ebola-frykt

Sosiale utfordringer

Hun forteller også om at familier der en eller flere er smittet, eller som har hatt noen i familien som har overlevd, opplever store vanskeligheter.

– Der bor folk store familiehus sammen og folk blir nesten irritert på andre i familien om de rapporterer om noen i familien som er syke, og blir sendt på sykehus. Samfunnet er slik innrettet at man er helt avhengig av sine nærmeste for å klare seg. Derfor er de redde for å bli frosset ut.

Hun legger til at det er mange slike sosiale faktorer som er med på å gjøre arbeidet mot smittespredningen veldig vanskelig. Men samtidig har humanitære organisasjoner, som har medarbeidere fra USA og Europa, et meget godt rykte og blir betraktet som organisasjoner du kan stole på.

Les også:Ebola-ofre ligger døde i gatene i Liberia

Rådgiving

Hun har selv arbeidet for de frivillige organisasjonene «commit and act Foundation» og «Verdige smil». Den første driver med rådgiving på det psykososiale området. Den andre arbeider blant barn uten foreldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi jobber vanligvis med rådgivning, men på grunn av situasjonen la vi ned alt annet arbeid og gikk over til å spre informasjon om ebola i landsbyene.

– Folket i Sierra Leone har mange vrangforestillinger. Noen tror at viruset ikke det finnes. Men folk som arbeider i den organisasjonen har tillit blant folk, sier Fagerheim.

Hun legger til at det selvsagt koster penger å reise rundt og spre informasjon og at det for tiden er veldig vanskelig å få tilgang på midler til dette arbeidet.

– Organisasjonen har nok frivillige ungdommer og kvinner som var villige til å reise uten å tjene på det selv, men de klarer ikke å finansiere det. Det er et stort problem.

– For det som virkelig kan hjelpe er at folk tar inn over seg informasjonen de får og at de følger rådene som blir gitt og stoler på den informasjon som spres, sier den norske kvinnen.

Hun understreker at det eneste riktige er å jobbe preventivt for å sørge for at smitten ikke spres. For det finnes ikke medisiner mot sykdommen og det lille som finnes er satt inn i nabolandet Liberia.

Les også:Ebola-smittet amerikaner utskrevet fra sykehus

Veldig lav standard

Mirjam Fagerheim forteller om en veldig lav standard på både vann og sanitære forhold for de aller fleste i Sierra Leone.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når man lever slik, og ikke har den kunnskapen man trenger for å unngå smitte, da kan det lett gå galt. Dette er områder der man virkelig trenger informasjon og holdningsskapende arbeid, slik at man gjør de rette tingene for å stoppe epidemien.

Hun påpeker at det for tiden er ingen ting som fungerer normalt i landet på Afrikas Atlanterhavskyst. Ingen skoler er åpne, universitetene er stengt og de som driver sine små enmannsbedrifter for å tjene til livets opphold har det svært vanskelig.

– Jeg blir litt frustrert når jeg hører om alle pengene som sendes samtidig som jeg vet at de som er villige til å gjøre en innsats ikke får tilgang til disse pengene. Dette er mennesker som jeg kjenner som redelige og ærlige folk som virkelig har et engasjement for det arbeidet de gjør.

Beskytter seg

Ektemannen Joseph Moiba er fra Sierra Leone og arbeider som menighetsprest. I følge kona beskytter han seg mot smitte og unngår direkte kontakt med de syke.

– Sist jeg snakket med ham sa han at det er forferdlig vanskelig. Han fortalte om at mange tidligere soknebarn i Kailahun District er døde. Hele familier er borte. 15 - 16 personer i samme familie er borte, sier Fagerheim.