NEDGANG: De siste 30 årene har antall aborter blant norske jenter sunket kraftig. ILL.FOTO:Tore Meek / Scanpix

Leger ønsker ikke fast grense for abort

Gynekologer og fastleger er motstandere av at det innføres en absolutt grense for abort, og mener skjønnsmessige vurderinger er best.

Helsedirektoratet ønsker å presisere abortgrensene etter at det ble kjent at enkelte kvinner har fått utført abort etter 22. svangerskapsuke, skriver Aftenposten.

I sitt høringsforslag til endring av abortloven ønsker departementet å presisere at dersom det ikke er særlige forhold ved fosteret som tilsier noe annet, skal et foster antas å være levedyktig etter 22. svangerskapsuke (21 uker pluss seks dager).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Legene på sin side mener regelen er for rigid, uten at man tar hensyn til kvinnen. Synspunktet innebærer at grensen for når man kan redde et for tidlig født barn nærmer seg grensen for abort.

Fram til tolvte svangerskapsuke kan kvinnen ta avgjørelsen om abort selv. Etter tolvte uke kan abort innvilges av en abortnemnd hvis ett av flere kriterier er oppfylt. Kriteriene ilegges større vekt jo lenger ut i svangerskapet kvinnen har kommet, og etter 18. uke tillater ikke abortloven abort «med mindre det er særlig tungtveiende grunner for det».

Helse- og omsorgsdepartementet nedsatte i 2012 en ekspertgruppe som mener det er vanskelig for abortnemndene å gjøre individuelle vurderinger av når det enkelte foster vil være levedyktig, og avgjøre hva som er den øvre grense for å innvilge abort i det enkelte tilfelle. Departementet støtter dette og ønsker en tidfesting av når i svangerskapet grensen for om kvinnen kan ta abort eller ikke, skal gå.

Les også
Dawkins: Moralsk feil å bringe frem barn med Downs syndrom
Les også
Børre Knudsen som predikant
Les også
En stemme for det ufødte liv