Statsminister Erna Solberg i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Regjeringens momsforslag er ikke beregnet

Regjeringen har ikke regnet på hva økt grense for moms på netthandel vil bety for norske arbeidsplasser, bekreftet statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget onsdag.

Staten kommer til tape 180 millioner kroner i inntekter dersom forslaget om å heve grensen for moms på netthandel til 500 kroner overlever forhandlingene i Stortinget om neste års statsbudsjettet.

Samarbeidspartiet KrF har sagt nei til forslaget, mens Venstre ennå ikke har tatt stilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsministeren sa i spørretimen i Stortinget onsdag at hun ikke tror at tapene for norsk næringsliv blir så omfattende som det er blitt hevdet.

– Jeg hører store tall beregnet. Jeg mener det ikke er noen dokumentasjon for at disse tallene kommer til å stemme, sa hun etter at Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad blant annet hadde vist til at nettbutikken Komplett har varslet utflagging til Sverige med 200 tapte arbeidsplasser som følge.

Men Solberg måtte litt senere innrømme, på spørsmål fra finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) at Finansdepartementet ikke har gjort noen beregninger på dette.

– Det er ikke så enkelt å beregne hva en slik marginal endring betyr for norske arbeidsplasser, sa statsministeren.

Hun forsvarte momslettelsen som et forbrukerrettet tiltak, samtidig som hun mente at endringen ikke er så stor som mange har fremstilt den som, fordi frakt og gebyr er inkludert i den momsfrie summen på 500 kroner.

Les også
KrF vil ikke endre tollgrensen for netthandel fra utlandet
Les også
– Kunne like gjerne delt ut hundrelapper på Gardermoen
Les også
Her er hele statsbudsjettet - og sakene som er viktig for deg
Les også
Budsjettets vinnere og tapere
Les også
Regjeringen vil heve momsgrense for netthandel