KrF-politiker Anders Tyvand.

KrF fornøyd med KRLE-løsningen

Regjeringens endringer i RLE-faget sikrer kristendommens plass i faget, mener Anders Tyvand, KrFs skolepolitiske talsmann. Human-Etisk Forbund fortviler.

Onsdag la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fram forslaget til nye endringer i RLE-faget. Dagen presenterte endringene allerde tirsdag kveld.

Se NRKs opptak fra pressekonferansen onsdag morgen:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF gir slipp på formuleringen om minst 55 prosent kristendom. I stedet skal det brukes en formulering om at «omlag halvparten» av faget skal være kristendom. Faget skifter navn til KRLE. KrF har fått gjennomslag for at alle lærerstudenter skal ha KRLE-undervisning. Dette blir ikke et eget fag, men blir innlemmet med 15 studiepoeng faget Pedagogikk og elevkunnskap (PEL).

Kan fordype seg

Torbjørn Røe Isaksen understreket på pressekonferansen at lærerstudentene fortsatt må fordype ytterligere seg i KRLE for å kunne undervise i faget.

KrF er godt fornøyd med løsningen.

– Forslaget til endringer i RLE-faget som sendes på høring i dag sikrer både kristendommens plass i faget og fagets plass i lærerutdanningen. Dette er en god løsning for KRLE-faget, sier Anders Tyvand, utdanningspolitisk talsmann i KrF.

Han er opptatt av at religionsfaget med disse endringene vil bli mer likt praktisert over hele landet.
– Norske elever får mer kunnskap om vår kristne kulturarv. Dette følger opp KrFs ønsker og intensjoner for KRLE-faget på en god måte, sier Tyvand.

Utdanningskamp

Siden samarbeidsavtalen ble skrevet i fjor, har den store kampen for KrF vært å sikre at religionsfaget ble obligatorisk for lærerstudentene.

- Jeg er veldig glad for at vi har greid å sikre 15 studiepoeng obligatorisk KRLE i lærerutdanningen. Dette fikk vi ikke til under forhandlingene i Nydalen, men jeg er glad for at denne viktige KrF-saken nå kommer på plass. Som følge av dette vil alle lærere i fremtiden ha grunnleggende kunnskap om den kristne kulturarven, økt forståelse for elevenes kulturelle og religiøse bakgrunn, og styrket evne til etisk refleksjon, sier Tyvand.

– Baklengs inn i framtida

Human-Etisk Forbund er slett ikke fornøyd med endringene i faget.

Generalsekretær Kristin Mile mener at K-en i fagnavnet er et «signal om at kristendommen absolutt skal dominere».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er trist at man nå går baklengs inn i fremtida. Nye generasjoner i Norge er langt mer sammensatt enn tidligere og kirkas medlemstall er stadig synkende. Dette er et dårlig signal til alle som går i norsk skole i dag og som ikke er kristne, sier Mile til NRK.

Les også
Slik blir det nye KRLE-fagetKRLE-faget
Les også
Kunnskap først og fremst
Les også
KRLE og framtidsskulen
Les også
KrF og KRLE