En sykepleier i Tyskland skriver navnet på en av de frivillige som forbereder seg til å bidra i kampen mot ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Foto: REUTERS/Michaela Rehle/NTB scanpix

Ebola-serum fra afrikanske pasienter snart klart

Serum fra blodet til pasienter som har blitt ebolafriske, kan være klart i Liberia i løpet av få uker, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Visegeneralsekretær i WHO, Paule Kieny, sier samtidig at arbeidet med medisiner og en vaksine går raskt fremover, og at de kan være klare i januar 2015, melder BBC.

Når en person blir frisk av ebolasmitte, så betyr det at kroppen har lært hvordan ebolaviruset bekjempes og de vil da ha antistoffer i blodet. Ved hjelp av blod fra disse ebolafriske personene, kan leger utvikle et serum ved å fjerne de røde blodlegemene, men beholde de viktige antistoffene. Dette serumet kan så brukes på andre pasienter. Det er uklart hvor mye serum man vil klare å utvikle og om det vil dekke behovet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Få bidrag

Ebola-utbruddet har til nå krevd over 4.500 menneskeliv. De fleste av dødsfallene har vært i Guinea, Liberia og Sierra Leone.

FN har nå fått løfter om nesten 50 millioner dollar til et fond for bekjempelse av ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Men det er langt fram til den knappe milliarden FN har bedt om.

FN tok i september til orde for opprettelsen av et fond på 988 millioner dollar som skal brukes i kampen mot ebola-utbruddet. Men 16. oktober var det bare kommet inn 100.000 dollar fra Colombia til fondet.

Møte onsdag

Siden det har bidragene økt til nesten 50 millioner dollar.

– Vi trenger veldig mye mer, sier FN-talskvinne Stephane Dujarric.

Onsdag møtes en krisekomité i Verdens helseorganisasjon (WHO) for å vurdere omfanget av ebola-utbruddet og drøfte videre tiltak i kampen mot viruset.

– Det er tredje gang komiteen møtes siden august for å vurdere situasjonen. Mye har skjedd, det har vært tilfeller i Spania og USA, mens Senegal og Nigeria er blitt fjernet fra listen over land som er rammet av ebola, sier WHOs talskvinne Fadela Chaib.

Fotograf frisk

Krisekomiteen består av 20 uavhengige eksperter. Den 8. august erklærte den at utbruddet i Vest-Afrika utgjør en internasjonal folkehelsekrise. Komiteen kan blant annet komme med råd om restriksjoner på reiser og handel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirsdag kveld kom meldinger om at en amerikansk TV-fotograf som ble smittet av ebola i Liberia, er erklært frisk. Det opplyste sykehuset i delstaten Nebraska, der mannen har vært innlagt.

33-åringen jobbet som frilanser for NBC i Afrika og begynte å føle seg dårlig for rundt tre uker siden. Kort tid senere ble det bekreftet at han var smittet av det dødelige viruset. Han ble deretter fløyet til USA og innlagt på sykehus. (©NTB)

Les også
Afrikanere må pleie ebolasyke slektninger selv
Les også
Friskmeldt for ebola – ber Norge se mot Vest-Afrika
Les også
Canada klar med eksperimentell ebola-vaksine
Les også
Annan: Ebola ignorert fordi viruset oppsto i Afrika
Les også
– Ebola-epidemien den alvorligste helsekrisen på mange år