Det var folketomt i gatene i hovedstaden Freetown da et tre dager langt portforbud ble innført i Sierra Leone fredag. Det kan se ut til at portforbudet vil bli forlenget. Foto: Umaru Fofana / Reuters / NTB scanpix

Sierra Leone avslutter ebola-portforbud

Myndighetene i Sierra Leone avsluttet søndag kveld det tre dager lange portforbudet som ble innført for å lete etter ebolaofre.

Allerede tidlig søndag kveld før portforbudet ble opphevet, gikk mange innbyggere i hovedstaden Freetown ut i gatene for å feire med sang og dans.

Myndighetene i Sierra Leone igangsatte det 72 timer lange portforbudet fredag for å holde befolkningen innendørs. I løpet av disse tre døgnene gikk 30.000 frivillige fra dør til dør for å fjerne døde som blir funnet hjemme, og frakte ebolasmittede til behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forsøker skjule

Etter tre dager med portforbud i Sierre Leone ble det funnet over 90 personer som har dødd av ebolaviruset.

Det ble tidligere søndag antatt at myndighetene ville forlenge portforbudet for å fortsette letingen.

– Et hovedmål for kampanjen er å identifisere dem som forsøker å skjule at de er smittet, opplyste president Ernest Bai Koroma da portforbudet trådte i kraft.

Søndag kunne myndighetene opplyse at 92 mennesker er funnet døde og 123 personer hadde henvendt seg på grunn av mistanke om at de var smittet. Av dem er det slått fast at 56 er smittet, 31 er friske mens 36 er ennå ikke avklart.

Skepsis

Eksperter var i forkant av aksjonen skeptiske til planen, som var den mest drastiske siden ebolaepidemien startet. Leger Uten Grenser fryktet at den storstilte aksjonen ville kunne føre til at flere personer ble smittet.

Årsaken er at Sierra Leone er et svært fattig land der det er vanskelig å nå ut til folk med god informasjon. Det ble også stilt spørsmål ved om teamene som skulle gå fra dør til dør, hadde fått god nok opplæring.

Mange frykter også at dør-til-dør aksjonen ville kunne skape større mistillit mellom folk og myndighetene i hovedstaden Freetown, der det bor rundt 1.5 millioner mennesker. (©NTB)

Les også
Ebola-epidemien gjør at Mercy Ships må skifte kurs
Les også
Ebola-arbeidere og journalister drept i Guinea
Les også
«Såpeskum mot ebola» er den nye «Ice Bucket»
Les også
Norge gir 60 millioner kroner til ebola-kampen
Les også
FN: Trenger 1 milliard dollar i ebola-tiltak