RLE: Elever skal ette planen få undervisning i KRLE, tidligst fra neste skoleår. KrF har nå tatt kontakt med kunnskapsministeren for å ta omkamp på RLE-faget som obligatorisk fag for alle lærerstudenter.

Omkamp om KRLE

KrF kjemper for å gjøre RLE obligatorisk i lærerutdanningen. Nå er partiet i dialog med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om KRLE-faget.

– Vi har nå en dialog med regjeringen om oppfølgning av avtalen fra Nydalen, bekrefter utdanningspolitisk talsmann Anders Tyvand (KrF) overfor Dagen.

KrF vant en seier i samarbeidsavtalen med regjeringen da de fikk innført at RLE-faget i skolen skulle forandre navn til «KRLE» og inneholde minst 55 prosent kristendom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Tilbakeskritt»

Avtalepunktet har siden høstet kritikk for å vektlegge kristendommen for mye, være et tilbakeskritt og for å skape støy rundt religionsundervisningen i skolen.

Torsdag gikk Human-Etisk Forbund ut i Dagbladet og sa at hele RLE-faget burde fjernes fra skolen, dersom det ikke snart blir ro rundt faget.

Før sommeren tonet partileder Knut Arild Hareide (KrF) ned betydningen av K-en.

I mai avslørte han overfor Dagen at KrFs førsteprioritet var å få inn i samarbeidsavtalen at RLE igjen skal bli obligatorisk i lærerutdanningen. Det gikk ikke de andre partiene med på.

Navnebytte

Nå tar altså KrF en omkamp for å forsøke å få RLE inn som obligatorisk fag i lærerutdannelsen. Etter det Dagen kjenner til, ligger både navnebytte, prosentandel og lærerutdannelsen på bordet i dialogen med kunnskapsminister Røe Isaksen.

Det vil ikke KrFs utdanningspolitiske talsmann kommentere.

– Vi har ikke avtalt noen endringer som avviker fra avtalen, sier Tyvand.

– Er KrF villig til å gå vekk fra kravet om 55 prosent kristendom i RLE-faget, eller K-en i KRLE, dersom dere får RLE obligatorisk i lærerutdanningen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke noe vi har drøftet i gruppen. Jeg kan ikke bekrefte det, sier Tyvand.

Vektlegger obligatorisk

Han understreker at det er svært viktig for KrF at det igjen blir obligatorisk for grunnskolelærere å studere Religion, etikk og livssyn.

– Vi ønsker at alle lærere i framtiden skal ha grunnleggende kompetanse og kunnskap om religion. Det mener vi er viktig for å møte elever med ulik religiøs tilknytning, og for å bidra til å styrke RLE-fagmiljø på høgskolene, som vi ser er under press i dag. Men vi har ikke tatt stilling til noen endring eller byttehandel.

– Er RLE i lærerutdanning del av forhandlingene med kunnskapsministeren?

– Det kan jeg ikke gå inn på. Det er ikke noe gruppen har tatt stilling til, sier Tyvand.

Viser til avtalen

Kunnskapsdepartementets politiske ledelse vil ikke svare på om det nå kan være aktuelt å bytte ut avtalepunkter.

– Vi er innstilte på å innføre KRLE slik det framgår i samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, sier Birgitte Jordahl i en e-post til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyres utdanningspolitiske talskvinne, Kristin Vinje, har ingen «spesiell kommentar til pågående samtaler».

Heller ikke Frps talskvinne, Bente Thorsen, vil kommentere samtalene. Imidlertid understreker hun at Frp ønsker at minst halvparten av undervisningstiden skal gå til kristendom.

– Det er viktig for Frp at kristendommens betydning for kulturen vår gjenspeiles i undervisningstiden. Vi vil at over halvparten av tiden skal brukes til kristendom i RLE-faget, fortrinnsvis, sier Thorsen til Dagen.

For to år siden var hun i et intervju med Dagen opptatt av at Frp burde gjøre RLE-faget obligatorisk i grunnskolelærerutdanningen igjen.

– Resultatet av et svekket RLE-fag er at mange som i dag underviser i fag som har med religion å gjøre, ikke har fordypning i faget. Dette til tross for at forståelse av ulike religioner bare blir mer viktig i vårt flerreligiøse samfunn, sa Thorsen i 2012.

Nå er hun ikke lenger så opptatt av å følge kravet fra KrF om det samme.

– Frp er for at lærerne skal ha utdanning i fagene de underviser i. Om det blir inkorporert i et eksisterende fag eller blir et eget fag, er ikke det som har størst betydning for oss, sier Thorsen.

Blir masterutdanning

Les også: Mistenker at skolen skulker RLE

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kunnskapsdepartementet jobber med en ny utforming av lærerutdanningen, som skal gjøres til masterutdanning.

I juni kunne ikke kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen love at RLE eller norsk ville bli obligatoriske fag.

Han så heller for seg at en masteroppgave på 20 til 30 studiepoeng i tillegg til dagens løp, samt at det vil bli mer praksis, opplyste han til Dagen.

Også på grasrota i KrF skal det være åpenhet for å bytte inn K-en i KRLE. De er opptatt av at det er nok lærere med kompetanse på religion.

Drøftet byttehandel

Landsstyremøtet drøftet i vår om det er aktuelt å bytte K-en inn med obligatorisk RLE-undervisning i lærerutdanningen, bekrefter fylkesleder Pål Kårbø i Hordaland KrF til Dagen.

Han regner med at saken også kommer opp på partiets landsstyremøte 5. september.

– K-en er en viktig symbolseier, men vi er mer opptatt av realiteter enn symbolseirer, sier Kårbø.

Les også: KrF-Syversen nekter for symbolpolitikk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Realiteter foran symbolseire

Kårbø har et pragmatisk forhold til om K-en i KRLE skulle forsvinne hvis det kan gi KrF den seieren de ønsket enda mer: obligatorisk RLE i lærerutdannelsen.

– Vi er opptatt av reelle seirer og ikke symbolseirer. K-en er viktig, men det er vel så viktig med obligatorisk RLE. Innholdet er viktigere enn skallet.

– Hvordan vil det bli mottatt på grasrota om dere veksler inn K-en mot mer RLE?

– Det tror jeg blir veldig godt mottatt. Det er viktig med en verdiforankring i lærerutdannelsen, sier Kårbø.

En kilde i KrF understreker at partiet over tid har hatt en god dialog med Røe Isaksen om endringer i det nye RLE-faget. Håpet er at regjeringens vektlegging av en kunnskapsbasert skole gjør at de vil være åpne for å gjøre RLE obligatorisk.

KRLE-faget

Samarbeidsavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre slår fast at «RLE-faget endrer navn til KRLE, og (...) skal inneholde minst 55 pst kristendom».

Det nye faget blir hetende Kristendom, religion, livssyn og etikk.

Faget kan tidligst bli endret fra skoleåret 2015/2016.

Etter lærerutdanningsreformen i 2010 ble obligatorisk RLE-undervisning for lærerstudentene erstattet av faget Pedagogikk og elevkunnskap (PEL).

Les også
Isaksen: – Ingen avtale om obligatorisk RLEIngen RLE-løfter i ny lærerutdanning
Les også
Her har de doblet antall RLE-studenterDette er saken
Les også
RLE-faget stuper blant læraraneRLE-faget
Les også
RLE-studenter skeptiske til KRLEKRLE