GAVE: Erna Solberg fikk et ikon i gave fra pave Tawadros II. Litt forklaring om symbolikken ble nødvendig.

Slik var paves Norges-besøk

Overhodet for den koptiske kirken i Egypt, pave Tawadros, rakk mye på sitt raske Norges-besøk.

– Så fine klær du har, sa statsminister Erna Solberg til pave Tawadros II, da han møtte henne på Solbergs kontor i Oslo fredag.

Overhodet for den koptiske, ortodokse kirken i Egypt, pave Tawadros II, er i Norge, for første gang. Han er invitert av Den norske kirke, men møtte både statsministeren, utenriksministeren og Kongen. Et tema under det tre dager lange besøket blir situasjonen for kristne i Egypt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solberg og paven gav ikke mer uttalelser fra møtet. Men preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien kom med en pressemelding i anledning besøket.

– Vi er glade for at øverste leder for den store, koptiske kirken kommer på besøk. Dette er den største kirken i Midtøsten, og det er viktig for Den norske kirke å ha kontakt med den. Nå er Egypt som kjent i en svært kritisk, politisk situasjon, og det gjør det enda viktigere for oss å ha kontakt med denne kirken, sa Helga Haugland Byfuglien. Hun er vert for paven og hans delegasjon.

– Kristne i Egypt og i Midtøsten generelt, er under sterkt press. Formålet med besøket er å styrke relasjonene mellom Den norske kirke, norske kirker og den koptisk-ortodokse kirke, sa Haugland Byfuglien videre.

Tett program

Første post på programmet torsdag var middagsbønn i Oslo domkirke og deretter mottakelse i Krypten under kirken, før paven hadde et møte med både nåværende og tidligere ledere i Den norske kirke.

– Gud snakker om en glede som ikke kan påvirkes av omstendighetene. Det er kirkens oppgave å formidle denne gleden til hele verden, sa pave Tawadros i følge Vårt Land.

Fredag var paven i audiens på Slottet, før han møtte statsminister Erna Solberg og deretter utenriksminister Børge Brende.

Fredag ettermiddag var det dialogmøte i bispegården, der temaet var den vanskelige situasjonen for kristne i Egypt.

I dag er siste dag av besøket, da blir det gudstjeneste med koptisk liturgi i Trefoldighetskirken, og paven møter økumeniske kirkeledere her i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uredd

Tawadros har vært overhode for Egypts koptere siden november 2012. Pave Shenuda døde i mars det året. Han har uttalt støtte til militæret, slik hans forgjenger i en årrekke støttet president Hosni Mubarak. General Abdel Fattah al-Sisi, den mektige hærsjefen som ledet kuppet mot Mursi og nå er president, lovet før han kom til makten at de militære vil betale for gjenoppbyggingen av hver eneste kirke som er ødelagt. Det er uvisst om han har holdt løftet sitt.

Gammel

Tawadros leder en kirke som har sine røtter tilbake til apostlenes tid og regner evangelisten Markus som sin første biskop. Han er den 118. i rekken av paver. Kopterne er de opprinnelige egyptere, araberne kom med islam på 600-tallet.

Valget av pave er spesielt i den koptiske kirke. 2.500 koptere hadde på forhånd valgt de tre kandidatene, som var biskopene Rafael (54) og Tawadros (60) og munken Rafael Ava Mina (70).

Navnene deres ble skrevet på lapper som deretter ble lagt i en gjennomsiktig boks i St. Markuskatedralen i Kairo. I henhold til tradisjonen valgte så en gutt med bind for øynene en av de tre kandidatene.

Gutten var en av tolv altergutter som dagen før ble utpekt av fader Pachomius.

Kopterne i Egypt

Kopter er en betegnelse på de innfødte kristne i Egypt. Koptere utgjør en tidel av Egypts befolkning.

De aller fleste tilhører den koptisk-ortodokse kirken, som siden 1990-tallet har vært den største kristne minoritetskirken i den islamske verden.

Spenningen mellom kristne og muslimer har økt i Egypt siden revolusjonen i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Egypts kristne slutter varmt opp om sikkerhetsstyrkene
Les også
Høyt spill i Egypt
Les også
- En retorikk med farlige konsekvenser