Statsministeren: En veldig trist dag

Fem år etter bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya, markeres angrepene over hele landet.

– Det er en veldig trist dag, og det er alltid krevende, sier statsministerErna Solberg (H) til NTB.

LES:Kirken var sentrum for sorgen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det holdes markeringer i Oslo, først med en seremoni iregjeringskvartalet og deretter minnegudstjeneste i Oslo domkirke og til slutt påUtøya i Buskerud. I tillegg til statsministeren vil også tidligere statsminister, nåNATOs generalsekretærJens Stoltenberg,AUF-lederMani Hussaini, Ap-lederJonas Gahr Støre ogkronprinsparet delta i markeringene.

Det skal legges ned kranser, og navnene til de 77 drepte skal for første gang leses opp.

Over hele landet

Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene og AUF arrangerer de nasjonale markeringene. Gruppen har antydet at det heretter vil bli et mindre offisielt preg på markeringene av årsdagen.

Også i mange kommuner holdes det lokale markeringer i anledning femårsdagen for angrepene. Over hele landet bli det bli markeringer, fra de større arrangementene i hovedstaden, til mindre markeringer med kransnedleggelser og minnetaler. Støttegruppen har en oversikt over arrangementene på sinnettside.

Endret ikke Norge

Både Jens Stoltenberg og Erna Solberg mener at 22. juli-terroren ikke endret noe ved de grunnleggende strukturene i Norge.

– Ja vel, så har vi noen flere sperringer, sikkerhetskontroller ogPST-styrker. Men det grunnleggende Norge er likevel det samme åpne, trygge og frie landet. Vi er de samme, det er det som er vår seier, sier Stoltenberg tilFædrelandsvennen.

Selv om Norge har klart å verne om demokratiet i etterkant av angrepet, har vi fortsatt en jobb å gjøre, sier Solberg. Hun mener Norge ikke vært flinke nok til å ta kampen mot ekstremisme.

– Det gikk litt ut av synshorisonten en stund etterpå. Og vi har sett mer ekstreme holdninger i forbindelse med migrasjonsbølgen og terror i andre land. I så måte har vi vært litt naive, sier statsministeren. Likevel mener hun det har vært mange gode tiltak i Kommune-Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Heldigvis er det Norge vi ser i dag det samme som før 22. juli, sier Solberg.