Paralympics-stjernen Oscar Pistorius i retten tirsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Pistorius dømt til fem års fengsel

Den handikappede idrettsstjernen Oscar Pistorius er dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp. (©NTB)

Pistorius ble også dømt til tre års betinget fengsel for brudd på våpenloven.

Uten å fortrekke en mine satt Pistorius helt stille på tiltalebenken tirsdag og hørte dommer Thokozile Masipa lese opp den lange begrunnelsen. Da dommeren omsider kunngjorde straffen, tørket imidlertid Pistorius bort tårer fra øynene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens flere av Pistorius' slektninger også var tydelig beveget over dommen, var June Steenkamp, moren til drapsofferet, like stoisk som hun har vært hver dag rettssaken har pågått.

Her leses kjennelsen opp i retten (NRK):

Ikke for mild, ikke for streng

Dommen legger seg midt mellom hva aktor og forsvarer hadde bedt om. Aktoratet ba om at sprintstjernen måtte dømmes til ti års fengsel, mens forsvaret ba om husarrest og samfunnsstraff.

Masipa begrunnet dommen med at å unnlate å gi Pistorius fengselsstraff ville sende et uheldig signal til offentligheten. Samtidig understreket hun at en for lang fengselsstraff ikke ville være forenelig med å vise nåde.

Det er foreløpig ikke klart om dommen vil bli anket.

Hevder selvforsvar

Pistorius ble i september funnet skyldig i uaktsomt drap på Steenkamp etter at han skjøt henne fire ganger gjennom en baderomsdør den 14. februar i fjor. Han ble dermed frifunnet for både overlagt og forsettlig drap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den 27 år gamle sørafrikanske sprintstjernen, som har amputert begge beina, har tilstått å ha drept Steenkamp, men har forklart at han trodde modellkjæresten var en innbruddstyv og at han skjøt i selvforsvar.

Omfattende

Rettssaken mot Pistorius startet i mars, og er en av de mest omfattende i sørafrikansk rettshistorie.

Under rettssaken har aktoratet kjørt hardt på for å framstille Pistorius som en våpenglad hissigpropp. Flere vitner har blant annet fortalt om episoder der løperstjernen har avfyrt skudd på offentlig sted.

Pistorius gjennomgikk også en psykiatrisk undersøkelse der det ble konkludert med at han ikke var psykisk utilregnelig.