Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hjemme hos en syrisk familie i en flyktningleir i Jordan. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsparet besøkte flyktninger i Jordan

Norge dobler støtten til Jordan neste år på grunn av den store flyktningstrømmen fra Syria. Det norske kronprinsparet besøkte tirsdag flyktninger som har rømt til Jordan fra krigen i Syria.

Sammen med utenriksminister Børge Brende (H) kom kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit til Jordan mandag, og Brende hadde samme dag møter med sin jordanske kollega, utenriksminister Nasser Judeh, samme dag. Norge har nå besluttet å øke støtten til Jordan.

Se NRKs reportasje:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hovedhensikten med besøket er å rette søkelyset mot den vanskelige situasjonen for de syriske flyktningene og de utfordringer som Syria-krisen skaper for Jordan, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Tirsdag besøkte kronprinsparet en av de større flyktningleirene i Jordan, der de fikk se hvordan familiene bor. De fikk også se norske prosjekter for barn og unge i Jordan. På programmet sto også møte med representanter for FN, frivillige organisasjoner og den norske ambassadøren, Sissel Birgitte Breie. Etter et møte med kong Abdullah onsdag reiser kronprinsparet tilbake til Norge.

Økt bistand

Norge bidrar i år med totalt 837 millioner kroner i bistand til følgene av krisen i Syria. Samtidig mottar Jordan støtte, som i stor grad går til utdanning. I år er denne støtten på om lag 50 millioner kroner, men flyktningstrømmen fra Syria har økt behovet:

– Norge vil doble støtten til Jordan til inntil 100 millioner kroner i 2015. Jordan har tatt imot over 600.000 flyktninger fra Syria. Dette medfører store utfordringer for det jordanske samfunnet. Vi vil derfor øke vår støtte til Jordan, sier utenriksminister Børge Brende.

Tirsdag besøkte han og kronprinsparet en av leirene som åpnet i juli 2012, da syriske flyktninger begynte å fosse inn i Jordan på grunn av borgerkrigen i hjemlandet. Ved inngangen til 2014 var det registrert nesten 80.000 flyktninger i leiren, de fleste fra provinsen Dara'a i Syria.

Hjelpepakker

Flyktninghjelpen administrerer utdelingen av en stor andel av de materielle hjelpesendingene til leirene i Jordan, blant en grunnpakke til nye flyktninger. Den inneholder tepper, sovematte, hygieniske artikler, kjøkkenutstyr og madrasser. Etter at Flyktninghjelpen overtok dette ansvaret har de delt ut mer enn fire millioner slike pakker.

For en uke siden begynte utdeling av over 230.745 sett med vaskeutstyr til 18.000 familier; vaskeservant, vanntank, bøtte med lokk, vannkanne, søppelbøtte med lokk og langkost.

Giftes bort

Flyktningene prøver så godt de kan å skape seg et liv, men mulighetene til en normal og meningsfull hverdag er begrenset. De aller fleste er avhengig av hjelp utenfra, og grunnpakkene blir prioritert på bekostning av tilbudet til barn og unge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge UNICEF har økonomiske vanskeligheter og frykt for seksuelle overgrep ført til at syriske flyktningfamilier i økende grad gifter bort døtrene til jordanere. På denne måten får de unge jenter vekk fra potensielle overgrep i leirene, i tillegg til at familiene får en munn mindre å mette.

For å gi flere unge bedre muligheter, har blant annet Flyktninghjelpen og Redd Barna opprettet sentre for yrkesopplæring der unge voksne får videreutdanning med basiskunnskap innen en rekke områder. Redd Barnas tilbud ligger utenfor flyktningleirene og tilbys også andre enn de syriske flyktningene.

Les også
Mer penger til kongehuset
Les også
Kongeparet på hemmelig reise til Påskeøya