Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ankommer hotellet i Amman, Jordan mandag ettermiddag. Kronprinsparet vil se på situasjonen til syriske flyktninger og norske humanitære organisasjoner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsparet besøker syriske flyktninger

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er på et to dagers besøk i Jordan for å besøke flyktninger fra krigen i Syria.

Sammen med utenriksminister Børge Brende (H) kom kronprinsparet til Jordan mandag, og Brende hadde samme dag møter med sin jordanske kollega, utenriksminister Nasser Judeh, samme dag.

– Hovedhensikten med besøket er å rette søkelyset mot den vanskelige situasjonen for de syriske flyktningene og de utfordringer som Syria-krisen skaper for Jordan, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirsdag besøker kronprinsparet en av de større flyktningleirene i Jordan og prosjekter for barn og unge. De skal møte representanter for FN, frivillige organisasjoner og den norske ambassadøren, Sissel Birgitte Breie.

Etter et møte med kong Abdullah onsdag reiser kronprinsparet tilbake til Norge.

Her ankommer kronprinsparet hotellet:

Hjelpepakker

Norge bidrar i år med totalt 837 millioner kroner i bistand til følgene av krisen i Syria.

Flyktningleiren kronprinsparet besøker åpnet i juli 2012, da syriske flyktninger fosset inn i Jordan på grunn av borgerkrigen i hjemlandet. Ved inngangen til 2014 var det registrert nesten 80.000 flyktninger i leiren, de fleste fra provinsen Dara'a i Syria.

Flyktninghjelpen administrerer utdelingen av en stor andel av de materielle hjelpesendingene til flyktningleirene i Jordan, blant en grunnpakke til nye flyktninger. Den inneholder tepper, sovematte, hygieniske artikler, kjøkkenutstyr og madrasser. Etter at Flyktninghjelpen overtok dette ansvaret har de delt ut mer enn fire millioner slike pakker.

For en uke siden begynte utdeling av over 230.745 sett med vaskeutstyr til 18.000 familier; vaskeservant, vanntank, bøtte med lokk, vannkanne, søppelbøtte med lokk og langkost.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Unge voksne

Flyktningene prøver så godt de kan å skape seg et liv, men mulighetene til en normal og meningsfull hverdag er begrenset. De aller fleste er avhengig av hjelp utenfra, og grunnpakkene blir prioritert. I leiren der kronprinsparet og utenriksministeren får omvisning, bor det omkring 25.000 syriske barn i skolealder, men skolene har kun kapasitet til å ta imot 60 prosent av dem. For unge voksne mellom 15 og 24 år er skoletilbudet også nedprioritert.

Giftes bort

Ifølge UNICEF har økonomiske vanskeligheter og frykt for seksuelle overgrep ført til at syriske flyktningfamilier i økende grad gifter bort døtrene til jordanere. På denne måten får de unge jenter vekk fra potensielle overgrep i leirene, i tillegg til at familiene får en munn mindre å mette.

For å gi flere unge bedre muligheter, har blant annet Flyktninghjelpen og Redd Barna opprettet sentre for yrkesopplæring der unge voksne får videreutdanning med basiskunnskap innen en rekke områder. Redd Barnas tilbud ligger utenfor flyktningleirene og tilbys også andre enn de syriske flyktningene.

Les også
Prinsesse Märtha Louise: – Jeg følte meg hudløsFakta om prinsesse Märtha Louise
Les også
Prøysen-inspirert tale fra kongen
Les også
Mer penger til kongehuset
Les også
Kongeparet på hemmelig reise til Påskeøya