Pave Frans vinker til folkemengden idet han ankommer Albanias hovedstad Tirana på et dagsbesøk. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB scanpix

Pave Frans fordømmer religiøs vold

Pave Frans rettet skarp kritikk mot militante islamister da han søndag besøkte Albania på sin aller første Europa-tur utenfor Italia.

– Ingen bør tro at de kan skjule seg bak Gud mens de planlegger og gjennomfører voldelige og undertrykkende handlinger. Ingen bør bruke religion som et påskudd for handlinger som krenker menneskets verdighet, og som strider imot rettighetene til enhver mann og kvinne, sa paven da han besøkte presidentpalasset i Tirana.

– Mektig symbol

Albania er et hovedsakelig muslimsk land. At pave Frans har valgt å reise nettopp hit på sitt første besøk i et europeiske land utenom Italia, og ikke til ett av de store EU-landene, begrunner han med at Albania er et land der mennesker med ulike religioner lever i fredelig sameksistens.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener at landet fungerer som et «mektig symbol» i dagens verden.

– Dette er spesielt aktuelt i disse tiden når en autentisk religiøs ånd blir forvrengt av ekstremistiske grupper og religiøse forskjeller blir fordreid, sa han.

Messe i Tirana

Besøket var planlagt å vare i elleve timer, og programmet var svært tettpakket. I tillegg til å møte president Bujar Nishani skulle paven delta på messe på Mor Teresa-plassen i Tirana, spise lunsj med biskoper, samtale med ledere fra ulike religioner og besøke foreldreløse barn.

På møtet med religiøse ledere skulle både muslimer, jøder, sufister fra Bektasji-ordenen, protestanter og ortodokse kristne være med.

Albania har innført strenge sikkerhetstiltak i forbindelse med besøket i frykt for at ytterliggående islamister ville forsøke å angripe paven. (©NTB)

Les også
Paven ønsker aksjon mot islamistene i Irak
Les også
Fikk dødsdom, fant trøst i troenForfulgt for sin kristne tro
Les også
Jagland møtte paven
Les også
Paven viet par som har levd i synd