SLUTTER: Morten Edvardsen skifter beitemarker og blir hyrde i Tønsberg Frikirke fra oktober av.

«Oase-menighet» mister nok en prest

I april sluttet seniorprest Thor Hesselberg i den kanskje sterkest karismatisk pregede menigheten i den norske kirke, Gulset i Skien. Nå drar også sokneprest Morten Edvardsen.

Menigheten i bydelen Gulset har i et par tiår hatt rykte på seg for å være den menigheten i Den norske kirke der karismatiske former og nådegaver har fått slippe mest til.

Prestene der har hatt en sterk tilknytning til Oase-bevegelsen, men også hatt amerikanske inspiratorer som pastor Bill Johnson i Betel Church i Redding i California.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lang tjeneste

Av prestene har Thor Hesselberg vært den som mest og lengst har vært eksponenten for den karismatiske utviklingen i Gulset. Han var prest der i hele 30 år – en uvanlig lang periode på ett sted for en prest i Den norske kirke – fram til han ble takket av i april da han falt for aldersgrensen. De senere åra var han seniorprest, i redusert stilling, med Morten Edvardsen som sokneprest.

Nå slutter også Edvardsen, som har vært der siden 2003. Han har tatt imot kallet til å bli pastor i Tønsberg Frikirke.

Han tiltrer der allerede i oktober og skal fungere sammen med pastor Jan Helge Frøen som blir pensjonist. Frøen fratrer 1. mars neste år, og blir da seniorpastor.

– Også folkekirkemenighet

Edvardsen er ikke umiddelbart med på å gi Gulset en karismatisk merkelapp.

– Det er ikke Gulset menighets selvforståelse, men vi vil være åpne for nådegavene samtidig som vi også er en folkekirkemenighet. Jeg har selv vært på mange Oase-stevner og vært med i Oases lederskap i en årrekke, og jeg vet at vi ses på som en Oase-menighet. Men det er også viktig for oss å dyrke den diakonale profilen og drive trosopplæring i bredden av Den norske kirke samtidig som vi slipper til lovsang og tilbedelse og Åndens gaver i menigheten, sier han.

Sorg og savn

Gulset mister altså på under et halvt år to av sine Oase-orienterte prester. Samtidig sier ungdomsarbeiderne Stian Berg og Håkon Furnes opp sine stillinger.

– Ligger det dramatikk bak at så mange slutter samtidig?

– Nei, det er et sammenfall i tid. Selv var jeg ikke på jobbsøk, men fikk et kall. Vi har et team av ungdomsarbeidere i Gulset, og de to som slutter, har delt en stilling mellom seg. Stian har vært i permisjon det siste året og satser på studier. Det er to som slutter, mens fem fra teamet går videre, sier Edvardsen.

Han vektlegger også at kapellan Margrete Holmeide fortsetter, og hun skal være helt på linje med sine lokale prestekolleger.

– Så Gulsets karismatiske profil sprekker ikke opp nå?

– Jeg tror ikke det er sånn. Jeg har ikke vært ensom i min tjeneste i Gulset, og det er mange som har vært med å prege menighetens arbeid. De aller fleste av dem blir jo værende. Det skjer ingen radikal profilendring gjennom min avgang. Menigheten har vært gjennom en verdi- og visjonsprosess før. Om den endres over tid, vet jeg ikke. I så fall skyldes det at Gulset menighet gjør nye veivalg.

Utfordrende

Menigheten ser situasjonen som utfordrende og jakter nå på nye medarbeidere.

– Men midt i sorgen og savnet etter de som forlater oss, er det viktig å huske at vi har mange gode medarbeidere igjen i staben. Vi håper og tror at vi skal få til gode prosesser for å få nye medarbeidere inn i de stillingene som nå blir ledige, skriver menighetsrådsleder Ole Martin Thelin i Gulset på menighetens nettside.

Han oppfordrer til forbønn for prosessen menigheten står foran.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvem bør etterfølge deg som sokneprest?

– Jeg har noen tanker om det, men det har jeg ikke lyst til å dele med deg, sier Morten Edvardsen som røper at han har oppfordret en kollega til å søke stillingen. Vedkommende har imidlertid sagt at det ikke er aktuelt for ham å forlate det arbeidet han nå står i.

Gudsrike-dimensjon

Overgangen til Den Evangelisk Lutherske Frikirke ser Edvardsen som udramatisk.

– For meg er Kirken én. Gudsrike-dimensjonen har alltid vært viktig i min teologi. Kirkesamfunnene er en historisk innretning, og jeg går ut av Den norske kirke, men ikke ut av Kirken, sier Edvardsen.

Han sier han har drøftet spørsmålet med sin biskop, Stein Reinertsen, og at han ikke blir ordinert på nytt i forbindelse med jobbskiftet. 42-åringen ønsker heller ikke å frasi seg sin presteordinasjon i Den norske kirke.

Les også
Oase og Den norske kirke