Amerikanske spesialstyrker forsøkte å redde James Foley i en operasjon i Syria. Foley er her fotografert etter at han ble sluppet fri etter 45 dager som fange i Libya i 2011. Foto: Louafi Larbi / Reuters / NTB scanpix

USA forsøkte å redde Foley i sommer

USA gjorde i sommer et forgjeves forsøk på å redde journalisten James Foley og andre amerikanske gisler i en hemmelig operasjon i Syria.

Det forteller kilder i den amerikanske regjeringen som er intervjuet av flere medier. USAs forsvarsdepartementet Pentagon bekrefter at operasjonen fant sted, men vil ikke si hvilke gisler de håpet å redde.

– Oppdraget var dessverre ikke vellykket siden gislene ikke befant seg på det aktuelle stedet, sier departementets talsmann John Kirby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Titalls amerikanske spesialsoldater ble sendt inn i et avsidesliggende område i Syria der de trodde gislene ble holdt fanget av opprørsgruppen IS. Det oppsto en skuddveksling, og én amerikansk soldat ble lettere såret da et helikopter ble beskutt. Mange IS-krigere skal ha blitt drept i sammenstøtet.

Les Dagens lederartikkel: Når virkeligheten blir for brutal

– USAs første bakkeoperasjon

Ifølge avisa Washington Post er redningsaksjonen den første kjente amerikanske militære bakkeoperasjonen i Syria etter at borgerkrigen der brøt ut.

Amerikanske myndigheter vil ikke si nøyaktig hvor eller når operasjonen fant sted, bare at det var i sommer. Men ifølge Pentagon ville operasjonen blitt kjent tidligere hvis den var blitt gjennomført nær et tett befolket område.

Tidligere denne uken publiserte IS en video hvor en maskert engelsktalende mann skjærer hodet av Foley. Også den amerikanske journalisten Steven Sotloff ble vist fram i videoen, og IS truer med å drepe ham og hvis USA fortsetter å bombe opprørerne i Irak.

I stor fare

USAs president Barack Obama godkjente selv redningsaksjonen i Syria, opplyser Obamas terrorrådgiver Lisa Monaco. Årsaken var at han vurderte situasjonen slik at gislene var i større fare for hver dag som gikk.

I utgangspunktet ønsket ikke Obama og hans regjering at aksjonen skulle bli offentlig kjent, ifølge en talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd. Da det ble klart at flere medier planla å skrive om saken, valgte regjeringen likevel å lette på sløret.

Ifølge nettsiden Global Post, som Foley skrev for, var det kontakt mellom gisseltakerne og journalistens familie i ukene før han ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi var i kontakt med gisseltakerne, og en stund så det ut til at forhandlinger kunne føre til at han ble løslatt, sa nettsidens direktør Philip Balboni til TV-kanalen MSNBC dagen etter at terroristene publiserte videoen som viser halshoggingen.

– Det er umulig å si hvordan det kunne endt fordi kidnapperne avbrøt kommunikasjonen med oss og med familien, sa han videre.

Beskjed til familien

Etter at USA satte i gang flyangrepene mot IS i Nord-Irak, fortalte opprørerne Foleys familie at sønnen deres ville bli drept, ifølge Balboni.

– Vi håpet og ba om at det ikke ville skje, og vi gjorde alt vi kunne for å kommunisere til dem at Jim bare var en uskyldig journalist som elsket det syriske folk, som forsto seg på islam og som bare ville fortelle det syriske folks historie, sier direktøren. Jim er en vanlig kortform av navnet James.

Balboni tror USAs bombing kan ha vært den utløsende årsaken til at Foley ble drept. Men han understreker at journalistens familie ikke gir Obama skylden for sønnens død.

Global Post har ledet en to år lang kampanje for å finne og befri Foley. Også flere andre vestlige personer er tatt som gisler i Syria, og Balboni mener andre aktører har utbetalt løsepenger i et forsøk på å få dem frigitt.

Les også
Når virkeligheten blir for brutal
Les også
«IS-tilhengere planla angrep mot øl-bryggeri»
Les også
Islamsk Råd medarrangør i demonstrasjon mot IS