GUDSTRO: Volontør i Ashdod, Linda Ljung, ber til Gud når rakettalarmen går i Ashdod. – Jeg tror fullt og fast at Gud passer på oss, sier Linda.

Norske Linda (21) har løpt til bomberommet 50 ganger i sommer

Oslo-jenta jobber som frivillig på et gjestehus i den israelske byen Ashdod, nær grensen til Gaza.

Men verden de norske volontørene eller israelerne i Ashdod lar seg skremme av rakettene fra Gaza som stadig farer over hodene på dem.

Linda Ljung ber til Gud når rakettalarmen går i Ashdod.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror fullt og fast at gud passer på oss, sier hun.

Ikke skremt

De fire norske frivillige på Karmelinstituttets gjestehus i Ashdod er akkurat kommet opp fra bomberommet da avisen Dagen ringer onsdag morgen og melder sin ankomst.

For tiden har de ingen gjester, flere har avbestilt på grunn av Gaza-krigen i sommer.

Linda Ljung (21) har vært på huset siden 1. juli med et avbrekk på 12 dager i Jerusalem da rakettene haglet som verst over Asdod i sommer. 50 ganger har hun løpt i bomberommet, men det har ikke skremt henne hjem til Norge.

– Jeg sov de første nettene i et soverom på taket. Det var jo litt utsatt når alarmen gikk, smiler Linda. Da måtte hun løpe ned tre etasjer til bomberommet i kjelleren.

Etter noen dager flyttet hun inn i et soverom i kjelleren rett ved tilfluktsrommet, og der sov hun så godt at hun «sov over» flere alarmer.

Linda forteller at hun flere ganger har sett Iron Dome-batteriene skyte ned raketter fra Gaza. Da hun en dag tok bussen, begynte sirenene å ule, og alle passasjerene sprang ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De løp i alle retninger, noen la seg i veigrøften, andre la seg ned på bakken. Da vi hørte drønnet, gikk vi inn i bussen igjen og fortsatte turen, forteller hun.

Guds beskyttelse

De norske frivillige gjør sin jobb, går på butikken og handler, og har ingen planer om å reise hjem før tiden på grunn av de mange rakettene.

– Jeg ber til Gud om Hans beskyttelse når alarmen går. Jeg tror fullt og fast at Gud passer på oss, sier Linda.

Ingen nye alarmer har gått mens Dagen har snakket med volontørene. I det vi forlater dem, planlegger de å gå ned til stranden og bade denne solrike og varme sommerdagen i Ashdod. Ingen frykter for nye angrep fra sør denne formiddagen.

– Det er mye tryggere her enn på gaten hjemme, sier danske Berit Kristiansen fra København.

Ingen frykt

– Vi frykter ikke rakettene, sier Lev Avraham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trafikken går som normalt i Ashdod onsdag formiddag minutter etter den siste rakettalarmen har gått og jaget innbyggerne i bomberommene. Tilsynelatende lar ikke folk seg affisere av sirenen, men fortsetter sine gjøremål og liv i den travle havnebyen ved Middelhavet.

Ved midnatt natt til onsdag utløp den midlertidige våpenhvilen uten at partene var enige om en varig våpenhvile.

Etter at raketter fra Hamas brøt våpenhvilen tirsdag, fortsatte de å skyte raketter mot Israel onsdag. I Gaza ble seks mennesker, inkludert kona og datteren til en toppleder i Hamas, drept da Israel gjengjeldte rakettene.

I Ashdod var det bare andre gang alarmen har gått denne morgenen, og bensinstasjoneier Lev Avraham (75) forsikrer at folk ikke er redde.

– Det er ikke angrepene og rakettene fra Gaza som skremmer oss. Det vi er mest redde for er hva EU og Vesten gjør mot oss. Hvorfor er de så sinte på oss? Hvorfor er de så anti-israelske? spør Avraham.

Rakettnedslag

En fredag under Gaza-krigen midt i juli slo en kassamrakett ned og eksploderte på bensinstasjonen hans midt i Ashdod mens plassen var full av biler som skulle tanke. Splinter fløy alle veier og knuste vindusruter, biler og bygningene rundt. En trailer tok full fyr, bensinpumpene ble ødelagt, og det store takoverbygget på stasjonen ble påtent.

– Til alt hell ble ingen personer alvorlig skadet. Bilistene hadde løpt til bomberommet, men en funksjonshemmet som satt i bilen sin, fikk en liten skade i ene armen, forteller Avraham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå er håndverkere i ferd med å reparere de omfattende skadene som kom på seks millioner shekel, noe som tilsvarer over ti millioner kroner. Halvparten av dette dekker den israelske stat, resten må Avraham punge ut med selv, noe han bedyrer at han gjerne gjør.

– For 10-15 år siden hadde vi et godt forhold til araberne på Gazastripen. Mange arbeidet her på bensinstasjonen, var fornøyde med jobben og lønnen de fikk. Men de fortalte at hver fredag når de hadde fått sin ukeslønn, ble de så å si robbet av palestinske grensevakter når de dro tilbake til Gaza. Vaktene forsynte seg med halvparten av det de hadde tjent hver uke, forteller Avraham.

Ingen fred

Han har liten tro på at det kan bli fred mellom Israel og Hamas-lederne i Gaza.

– Det er helt umulig å få til en avtale med dem. De er terrorister som i neste øyeblikk gjerne kjører en kniv i ryggen på oss. Vi kan ikke stole på dem, sier Avraham til Dagen.

Rundt oss fyller bileiere bensin på bilene sine på samme stedet der en raketten slo ned i asfalten for bare noen uker siden. Hverdagen må gå videre, og de aller flestes har liten tro på noen fredsløsning med Hamas.

– Den eneste muligheten til fred jeg ser, er om Egypt griper inn og overtar styret i Gaza. Egypt har både makt til å gjøre akkurat det, og nyter stor respekt blant araberne på Gazastripen. Jeg ser ingen ende på konflikten med de lederne som styrer i Gaza nå. Egypt blir nødt til å ta styringen i Gaza, bare da kan de bli fred mellom dem og oss, sier Avraham.

Ashdod

Byen ligger 32 kilometer sør for Tel Aviv, 28 kilometer nord for Gaza.

Grunnlagt i 1956

208.500 mennesker bor her

Rakettalarm onsdag 20. august: Klokken 01.00, 08.10 og 12.15.

Alle rakettene ble skutt ned av Israels forsvarssystem «Iron Dome»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Netanyahu sammenlikner Hamas med IS
Les også
Hamas advarer flyselskap mot å fly til Tel Aviv
Les også
Hamas brøt våpenhvilen
Les også
Brende: Israel og Gaza tilbake i ond sirkel
Les også
Protester mot jødisk-muslimsk bryllup i Israel