HAT: David Genius skriver i en kronikk i Bergens Tidende at han føler et hat og en direkte trussel på livet fra muslimer i Norge. Selv har han opplevd at folk ser stygt på ham og spytter i bakken når de ser davidsstjernen han har rundt halsen. Bildet er fra synagogen i Bergsstien i Oslo.

Norsk jøde frykter for livet

Å gå i Bergens gater med en davidsstjerne rundt halsen har ikke vært noe problem for David Genius. Ikke før nå.

Da hun hadde emigrert til Norge i 1948 opplevde hans mormor for første gang å føle seg trygg. Nå kikker David Genius seg over skulderen, i frykt for at noen vil ta hans liv. Fordi han er jøde.

Hatefulle blikk

Genius beskrivelse av livet som norsk jødekristen i 2014 ble publisert i Bergens Tidende fredag og nettversjonen deles flittig i sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Askøyværingen forteller i kronikken «De ønsker meg død» at han aldri har hatt betenkeligheter med å ta på seg davidstjernen og korset han alltid har båret rundt halsen. Ikke før nå.

««Død over jødene» har det i år vært ropt både på Karl Johan, ved Den blå steinen i Bergen, og mange andre steder i mitt hjemland hvor vi liksom skulle være trygge.»

Genius gjør det klart at det er muslimske protester mot jødene han sikter til. Han forteller om hatefulle blikk mot davidsstjernen hans og mennesker som spytter i bakken foran ham.

Ytringsfrihet

Genius forteller at nordmenn har bedt ham om ikke å ta det personlig, når han deler sine bekymringer. «Det gjelder ikke deg», har folk sagt.

«Jeg tar det i høyeste grad personlig når noen ser stjernen min, deretter ser hatefullt på meg og så spytter i bakken rett ved meg. Jeg tar det personlig når jeg må gjemme stjernen min når jeg går igjennom enkelte områder eller inn i enkelte butikker.»

Han forteller også om mennesker i hans omgangskrets som argumenterer for at muslimske ytringer om død over jødene må aksepteres i ytringsfrihetens navn. Dette reagerer Genius på, og anser det som en aksept for at noen ønsker hans død.

Artikler om MIFFs støttemarkeringer.

Karikaturer

Han mener Norge gir plass til mennesker som tilhører en religion som tillater folkemord. At karikaturer av jøder som blodsugende monstre publiseres, mens «karikaturer av profeter» ikke er lov, ser han også som et tegn på at islam har en særstilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den kristne jøden forteller at utviklingen skremmer ham, men at han ikke lenger vil «akseptere at representanter for denne religionen slipper til i norske medier for å fortelle at de ønsker meg død».

Les også
Ap anmelder mann for netthat mot AUFs valgkomité
Les også
En ekte fred i IsraelMIFF
Les også
Nett-trollet som ikke sprakkHuman-Etisk Forbund krever andakter fjernet i NRK
Les også
Avviser klappjakt på kristneHuman-Etisk Forbund krever andakter fjernet i NRK
Les også
Lei seg for «brenne i helvete»-innleggHuman-Etisk Forbund krever andakter fjernet i NRK
Les også
MIFF: – Vi er ikke samlet for å feire krig, men for å få til fred
Les også
KrFs plan mot jødehat vraket av StortingetKrFs forslag til plan mot antisemittisme