FLYKTER: En palestinsk kvinne som flyktet fra hjemmet sitt i Rafah lørdag, utstyrt med geiteflokken sin og et hvitt flagg.

Minst 60 drept i israelske angrep mot Gaza by

Minst 60 personer er drept i ­israelske angrep mot Shejaia-nabolaget i Gaza by ­søndag, ifølge palestinsk helsemyndigheter.

Angrepene søndag beskrives som de blodigste siden Israels militæroffensiv mot Gazastripen startet 8. juli. Ifølge palestinsk helsepersonell er minst 60 mennesker drept, melder nyhetsbyrået AFP.

– Det har vært en forferdelig natt og en forferdelig dag. Mange mennesker fra boligområdene i Shejaia-nabolaget strømmer til sykehuset, sier den norske legen Mads Gilbert til NTB fra Shifa-sykehuset i Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minst 410 mennesker er drept siden Israel startet militæroffensiven forrige uke, sa visehelseminister Yussef Abu Rish søndag. Ifølge Rish er også over 3.000 mennesker såret, melder AFP.

Landesorg

Tusener flyktet søndag fra Shejaia-nabolaget til fots og med biler, mens kroppene til drepte personer lå igjen i nabolagets gater, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har erklært tre dagers sorg, og sier 17 barn, 14 kvinner og fire eldre menn var blant de drepte i angrepene, ifølge nyhetsbyrået DPA.

En talskvinne for det israelske militæret hevder innbyggerne i nabolaget var klar over hva som ventet:

– For to dager siden fikk innbyggerne i Shejaia tilsendt innspilte beskjeder om å forlate nabolaget, sier hun til Reuters.

Kortvarig våpenhvile

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) la søndag fram et forslag om en to timer lang humanitær våpenhvile, slik at de døde kunne hentes ut av ruinene. Både Hamas og Israel godtok forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men våpenhvilen ble kortere enn planlagt. Under én time etter at våpenhvilen trådte i kraft, meldte israelske styrker at de hadde fortsatt angrepene.

En talsperson for den israelske hæren hevder det var Hamas som brøt våpenhvilen. Hamas har foreløpig ikke kommentert påstanden.

Den israelske hæren har varslet en ytterligere opptrapping av bakkeoffensiven.

– Ytterligere styrker slutter seg nå til forsøket på å bekjempe terror på Gazastripen og etablere en virkelighet der israelske innbyggere kan leve i fred og sikkerhet, heter det i en kunngjøring.

Uttransporteringer

En rekke personer med norsk statsborgerskap eller oppholdstillatelse har selv sagt at de ønsker hjelp til å komme seg ut av Gazastripen. De som ønsker det, får hjelp til å komme seg ut i regi av FN, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

UD ønsker ikke å si hvor mange personer det er snakk om fordi antallet endrer seg hele tiden.

– Vi er i løpende kontakt med personer med norsk tilknytning som er i Gaza. De som ønsker det, får tilbud om å være med på FN-organiserte uttransporteringer, med borgere fra mange land, inkludert Norge, sier pressevakt i Utenriksdepartementet Astrid Sehl til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men det er krevende å gjennomføre uttransporteringer slik situasjonen er nå, og risikofylt å ta seg fram til FNs møtested i Gaza, sier hun.

Les også
Brende sender utsending til Hamas
Les også
KrF avviser handelsboikott av Israel
Les også
Qatar får nøkkelrolle som mekler
Les også
Hvem avgjør hva som er normalt?
Les også
Tretten israelske soldater drept søndag
Les også
Ytterligere opptrapping