Pave Frans på vei fra prekenen han holdt foran rundt 70.000 mennesker på Petersplassen søndag. Foto: Tony Gentile / Reuters / NTB scanpix

Paven: Kirken bør ikke være redd for forandring

Den katolske kirke bør ikke være redd for forandring eller nye utfordringer, mener pave Frans. Uttalelsen kommer etter at Vatikanet likevel ikke åpner for å anerkjenne homofile eller at skilte ektefolk kan gifte seg igjen.

Paven avsluttet søndag det to uker lange kirkemøtet med verdens biskoper med en preken for rundt 70.000 mennesker på Petersplassen i Roma.

– Gud er ikke redd for nye ting. Det er årsaken til at han stadig overrasker oss, åpner opp hjertene våre og veileder oss på uventede måter, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over 200 biskoper fra hele verden har vært samlet i Vatikanet for å diskutere de mest omstridte punktene i den katolske kirkes familiepolitikk.

Pave Frans tok under møtet selv til orde for en mer barmhjertig innstilling til ugifte mødre, skilte som gifter seg igjen, og homofile.

Men etter harde og offentlige sammenstøt mellom konservative og liberale ble homofile til slutt ikke nevnt i det avsluttende dokumentet.

«Kvaliteter å tilby kirken»

Et forberedende dokument tidligere i uka åpnet for å anerkjenne homofile. «Homofile har gaver og kvaliteter å tilby det kristne samfunnet. Er vi i stand til å ønske disse menneskene velkommen og sikre dem en større plass i våre samfunn?» lød ett av spørsmålene.

Teksten i det foreløpige dokumentet skapte optimisme blant dem som håpet på en mer liberal katolsk kirke, men den satte sinnene i kok blant mer tradisjonelle biskoper som måtte minnes på et det skjer utvikling også i kirken.

Språket i teksten var langt mindre fordømmende og mer medfølende enn hva tilfellet har vært i dokumenter som ble skrevet før pave Frans ble katolikkenes overhode i 2013.

Fikk ikke nok stemmer

Vatikanets talsperson Federico Lombardi opplyste lørdag at delegatene på kirkemøtet stemte i favør av et «balansert dokument» av hensyn til de konservative delegatene.

I en endelig avstemning etter den intense debatten fikk ikke tre paragrafer som gjaldt en mer liberal holdning til homofile og skilte par, det nødvendige to tredels flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

The New Ways Ministry, en amerikansk organisasjon for homofile katolikker, mener avgjørelsen er «svært skuffende». Men organisasjonen tror saken kan utvikle seg videre og mener det er positivt at kirkemøtet hadde så åpne diskusjoner, ifølge BBC.

Christopher Lamb fra det katolske tidsskriftet The Tablet sier at diskusjonen under kirkemøtet «uansett er en stor bragd i seg selv».

– Vi har nå fått en aksept for at vi trenger et nytt språk i kirken når vi snakker om homofile par og homofili generelt, sier han.

Les også
Fortsatt katolsk nei til homofile og skilsmisse
Les også
Slutt på pavebøker når Lunde overtar Luther
Les også
Paven fikk samlivsrådBispesynode