Nei-siden slapp jubelen løs da prognosene viste klart flertall mot løsrivelse fra Storbritannia i morgentimene fredag. Foro: Reuters / NTB scanpix

– Skottene stemte nei til uavhengighet

Statsminister David Cameron gratulerte fredag morgen nei-siden etter at et klart flertall av skottene sier nei til løsrivelse fra Storbritannia.

– Jeg har snakket med Alistair Darling og gratulert ham med en vel gjennomført kampanje, skriver Cameron på Twitter.

Tidligere finansminister Alistair Darling har stått i spissen for nei-kampanjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med stemmene i 31 av 32 regioner telt opp viser resultatene at 55,42 prosent sa nei til uavhengighet, mens 44,58 prosent sa ja.

Tellingen i Highland med 190.000 stemmeberettigede er fortsatt ikke ferdig, men nei-sidens seier er nå skrevet i stein.

DIREKTE: Se NRKs direktesending fra valget i Skottland her:

Erkjente nederlag

Skottlands førsteminister Alex Salmond, som har stått i spissen for ja-kampanjen, innrømmet i en tale tidlig fredag morgen nederlaget.

– Skottland har sagt nei til å bli et uavhengig land, og jeg aksepterer det, sa Salmond fra talerstolen i Edinburgh.

Han takket de 1,6 millioner skottene som har stemt for uavhengighet, samtidig som han roste det skotske folket for den høye valgdeltakelsen.

– En valgdeltakelse på 86 prosent er en av den høyeste i den demokratiske verden, i noe valg og folkeavstemning i historien, sa Salmond.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Visestatsminister Nick Clegg fra Liberaldemokratene mener nei-flertallet er et signal om at det er behov for bred konstitusjonell reform over hele Storbritannia.

– Jeg er kjempelykkelig, sier Clegg om resultatet fredag morgen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tidlig nei

Allerede da de første resultatene tikket inn i like før klokken fire natt til fredag, vippet pilen mot et nei-flertall. Den lille valgkretsen Clackmannanshire nordvest for Edinburgh var den første som rapporterer resultatet etter torsdagens folkeavstemning. Der sa 54 prosent nei og 46 prosent ja til selvstendighet.

Orknøyene i nord kom kort tid etter og ga også nei-siden en oppmuntring tidlig på natten. Shetland, også en liten krets, fulgte så med 64 prosent mot selvstendighet og 36 prosent for.

I den skotske hovedstaden Edinburgh stemte 61 prosent av velgerne nei til uavhengighet fra Storbritannia. Med litt over 378.00 velgere, er hovedstaden en viktig stemme i avstemningen som endte med et nei-resultat.

Glasgow, Skottlands største by med 486.219 velgere, stemte derimot ja.

VIDEO: Nei-leder Alistair Darling om resultatet (video: NRK):

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fjerne usikkerhet

Resultatet vil fjerne den politiske usikkerheten mellom London og Edinburgh, mener den norske Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad.

– Mer eller mindre all makt vil bli overført til det skotske parlamentet, bortsett fra forsvars- og sikkerhetspolitikk og utenrikspolitikk, sier Mustad som er førstelektor ved Universitetet i Agder, til NTB.

Mustad sier at resultatet vil betyr at fokuset nå dreies vekk fra uavhengighet.

– Hva som skal skje videre, vil bli diskutert i løpet av det neste året-halvannet, sier Mustad.

Førstelektoren er i Edinburgh for å overvære folkeavstemningen, og i forkant sa han at det ville bli et knapt nei-flertall fordi fornuften ville seire over følelsene.

– Resultatet har fulgt prognosene vi hadde. Skottland forblir en del av unionen og vil beholde blant annet det konstitusjonelle monarkiet og valutaen, sier han.

Les også
Torsdag endres StorbritanniaFakta om skotsk selvstendighet