Pave Frans holdt en pressekonferanse på flyet, på vei tilbake til Roma etter fem dagers besøk i Sør-Korea. Foto: AFP / VINCENZO PINTO / NTB Scanpix

Paven ønsker aksjon mot islamistene i Irak

Pave Frans sa mandag at det vil være legitimt for verdenssamfunnet å gripe inn mot islamistiske militante i Irak, men at FN heller enn USA burde lede an.

– Der det er urettferdig aggresjon, er det akseptabelt å stanse en urettferdig aggressor. Jeg understreker ordet «stanse». Jeg sier ikke «bombe» eller «gå til krig mot», sa paven til journalistene på flyet hjem fra et besøk i Sør-Korea.

I en implisitt kritikk av USA sa han at én nasjon alene ikke kan avgjøre hvordan aggresjonen skal stanses.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:Barack Obama sier det blir en lang kamp for å beseire IS

– Ideen om FN oppsto etter annen verdenskrig. Det er der vi burde ha diskusjonen og si: Det er en urettferdig aggressor. Hvordan stanser vi ham, sa han.

Etter at tusener av kristne og yazidier måtte flykte fra angrepene tilDen islamske staten IS i forrige uke, kom paven med en appell til FN om å gjøre alt de kunne for å stanse volden.

Vatikanets ambassadør til FN, Silvano Tomasi, uttrykte noen dager før støtte til USAs flyangrep, noe som ville være et unntak fra pavens linje om å søke fredelige løsninger.

– Militær innsats kan bli nødvendig, sa Tomasi.

Les også:Muslimer  i Norge trommer sammen til demonstrasjon mot Den islamske staten (IS)

Kirkeledere på bakken i Irak har de siste dagene advart mot at forfølgelsen av de kristne og andre minoriteter kan utvikle seg til folkemord, og paven sa til journalistene at han ønsker å klargjøre sin holdning om retten til legitimt selvforsvar mot folkemord.

I den timelange samtalen med journalistene på flyet sa den 77 år gamle paven at han må passe sin helse, og at han kanskje har to eller tre år igjen til sin gjerning. Han utelukket ikke å abdisere, slik forgjengeren Benedikt gjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:– De kristnes eksodus fra Irak kan ikke stoppes