Prinsesse Ingrid Alexandra begynner på Oslo International School på Bekkestua tirsdag morgen. Her på vei til skolen i følge med familien. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Første privatskoledag for prinsesse Ingrid Alexandra

Prinsesse Ingrid Alexandra (10) ble tirsdag morgen ønsket velkommen på engelsk av rektor Janecke Aarnæs da hun startet på Oslo International School (OIS) på Bekkestua.

– Prinsessen blir en helt vanlig elev. Når hun går inn dørene her, vil hun føle seg som alle de andre OIS-elevene, sier Aarnæs til NRK.

Både Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus starter på sine nye private skoler tirsdag etter henholdsvis fire og tre år på nærskolen Jansløkka i Asker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingrid Alexandra starter i 5. klasse på OIS på Bekkestua, mens prins Sverre Magnus begynner i 4. klasse ved Oslo Montessori-skole i Skådalen.

– Traff en nerve

Da det før sommeren ble kjent at kronprinsparet ville ta begge barna ut av den offentlige skolen til fordel for privatskoler, ble valget møtt med kritikk og debatt.

OIS er en av de dyreste privatskolene i landet, og etter ett år vil kronprinsparet ha betalt over 200.000 kroner til skolen.

Aps stortingsrepresentant Martin Kolberg uttalte at han mente skolevalget er begynnelsen på slutten av demokratiet, og i en spørreundersøkelse Norstat utførte for NRK svarte tre av ti nordmenn at de er kritiske til skolebyttet.

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle skriver i helgen at skolevalget nok ble mer problematisk enn man hadde trodd på forhånd på Skaugum.

«Det traff en nerve i den norske folkesjelen. Sammenstøtet gjorde vondt og fikk engasjerte foreldre til å skrive artikler til forsvar for den offentlige skolen».

Vanskelig avveining

Kronprinsparet har bedyret at det ikke var misnøye med den offentlige skolen som var årsaken til skolevalget. Å styrke Ingrid Alexandras grunnleggende kompetanse i å tenke og snakke engelsk ble gitt som én årsak til skolebyttet, samtidig som kronprinsparet understreket at valgene er tatt ut fra hva de som foreldre mener er best for akkurat deres barn.

– Jeg forstår at folk har meninger om valget vårt. Dette har vært en vanskelig avveining for oss, uttalte kronprins Haakon til VG dagen etter at skolebyttet ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oslo International School er blitt omtalt som en eliteskole. Den er i utgangspunktet etablert som et tilbud for utenlandske familier med midlertidig arbeidsopphold i Norge, og de fleste elevene ved skolen er utenlandske.

– Kan skade

Stanghelle mener kronprinsparet er i sin fulle rett til å velge som de har gjort, men beklager samtidig valget. «Det kan komme i skade for å frata den kommende tronfølgeren en meget viktig kvalifikasjon som fremtidig dronning: et ekte og langvarig besøk i den verdenen det store, store flertall av hennes fremtidige undersåtter kjenner som sin egen», skriver han.

Les også
Kronprinsparet forstår at folk har meninger om skolevalg
Les også
Kritiske til at kronprinsbarna begynner på privatskoler
Les også
Regjeringen sier kronprinsparet står fritt til å velge skole
Les også
Kronprins-barna begynner på private skoler