Utenriksminister Børge Brende (H) beklager sterkt at den midlertidige våpenhvilen mellom Israel og væpnede palestinske grupper brøt sammen tirsdag. Her er han på Holmenkollen Park Hotel i Oslo sammen med Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair forrige uke. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Brende: Israel og Gaza tilbake i ond sirkel

Det var akkurat det vi ikke trengte, sier utenriksminister Børge Brende (H) om våpenhvilen mellom Israel og Hamas som på ny falt i grus tirsdag.

Ingen palestinsk milits hadde tirsdag kveld påtatt seg ansvaret for rakettangrepene mot Israel, påpeker Brende.

– Men det er uakseptabelt at de har tatt opp igjen rakettoppskytningen mot Israel. Dynamikken er at dersom det kommer raketter, så kommer motangrepene fra Israel, og da er man tilbake i den onde sirkelen, sier utenriksministeren til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om Israel på ny har startet å bombe Gazastripen og samtidig trukket sin delegasjon fra forhandlingene i Kairo om en varig våpenhvile, håper Brende partene kan komme sammen igjen.

– Dette var akkurat det vi ikke trengte. Det er behov for å få på plass en varig våpenhvile som innebærer et veikart mot lettelse i blokaden av Gazastripen, og som peker fram mot giverlandskonferansen, mener Brende.

En forutsetning for giverlandskonferansen i Kairo, som Norge arrangerer sammen med Egypt, er en bærekraftig våpenhvile mellom Israel og Hamas. En dato skulle settes når partene er enige om en varig våpenhvile.

– Konferansen kan bli forsinket nå, medgir Brende.

Les også
Norge gir 10 millioner til behandling av Gaza-sårede
Les også
Abbas møter Hamas-leder i Qatar
Les også
Netanyahu beordrer nye angrep mot Gaza
Les også
Norge og Egypt skal holde giverkonferanse for Gaza