Iraks utpekte statsminister Haidar al-Abadi fotografert under et møte med Tysklands utenriksminister i Bagdad i helgen. Tirsdag snakket Abadi med Norges utenriksminister Børge Brende. Foto: Hadi Mizban / Reuters / NTB scanpix

Brende: Irakerne må stå sammen mot IS

Iraks påtroppende statsminister Haider al-Abadi har forsikret Norges utenriksminister om at han er i full gang med å få i stand en inkluderende og handlekraftig regjering.

Børge Brende (H) hadde tirsdag telefonsamtaler med både Abadi og presidenten i irakisk Kurdistan, Masoud Barzani.

Abadi skal ta over for Nuri al-Maliki, som omsider har gått med på å gi fra seg makten etter at han i årevis har marginalisert ulike moderate sunnimuslimske grupper i irakisk politikk og sivilsamfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Abadi sa at han nå er i full gang med å sette sammen en inkluderende og bred politisk handlekraftig regjering for å motvirke den sekteriske splittelsen som har vokst fram i landet. Han har mottatt positive signaler fra sunnier og andre minoriteter som skal være rede til å jobbe samme med regjeringen mot IS, sier utenriksministeren til NTB.

Abadi og Barzani var i samtalene med Brende ikke uventet opptatt av at verden må støtte Irak i kampen mot sunniekstremistene i Den islamske staten (IS). Norge har satt av et militærfly til transport av humanitærhjelp til Irak, men våpenhjelp er uaktuelt.

– Det vil bare være mulig for sunnimuslimene å gjøre opprør mot IS og for Irak som nasjon å drive IS tilbake, dersom sunniene får spille en viktig rolle i en inkluderende samlingsregjering, sier Brende.

Les også
Åpner kirkedøren i Irak med hjelp fra NorgeKurdzman Church
Les også
FN starter stor nødhjelpsaksjon i Nord-Irak
Les også
Paven ønsker aksjon mot islamistene i Irak
Les også
Obama: Lang kamp for å beseire IS