Operasjonsleder Jonas Wikström fra det svenske forsvaret holder pressekonferanse om jakten på fremmed undervannsaktivitet i Stockholms skjærgård. Foto: Anders Wiklund / Reuters / NTB scanpix

Sverige fortsetter jakt på mulig ubåt

Letingen etter en mulig fremmed ubåt i Stockholms skjærgård har pågått hele natten og fortsetter utover lørdagen, melder det svenske forsvaret.

– Den kommer til å fortsette til vi synes vi er ferdige, sier pressetalsmann Jesper Tengroth i Försvarsmakten til nyhetsbyrået TT.

– Vi forsøker nå å verifisere de opplysningene vi fikk i går, som vi anser kommer fra troverdige kilder, og se om det finnes substans i dem eller ikke, føyer han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fredag ble det kjent at det svenske forsvaret hadde fått opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i Stockholms skjærgård, og at det straks ble iverksatt en større operasjon for å finne den angivelige ubåten.

Letingen er konsentrert rundt Kanholmsfjärden i skjærgården rett øst for den svenske hovedstaden. Området består av mange tusen småøyer, rev og skjær.

Et par hundre personer fra forskjellige grener av forsvaret deltar i letingen, og det er satt inn både fly og helikoptre.

Innsatsen vil fortsatt være like stor, opplyser Tengroth.

Mange mistanker om ubåter i Sverige. Se NRKs reportasje:

15 krigsskip

Ifølge en fotograf fra Aftonbladet deltar om lag 15 krigsskip og et stort antall mindre fartøy i operasjonen.

Forsvarsminister Peter Hultqvist sier han vil ha en større åpenhet rundt denne type krenkelser.

– Jeg vil ha mer åpenhet om krenkelser og lignende hendelser. I Finland informerer man direkte om krenkelser, og det er ett av de landene som vi når ser på i regjeringen, sier han til Svenska Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svenske myndigheter har ikke villet si noe om mistanken retter seg mot noe bestemt land, men episoden vekker minner fra den kalde krigen da flere sovjetiske ubåter ble oppdaget i svensk farvann.

Den kalde krigen

Under den kalde krigen skjedde det flere ganger at fremmede ubåter tok seg inn i svensk farvann. Den første ubåtepisoden fant sted allerede i 1980, da et russisk fartøy ble observert ved Utö øst for Stockholm. Den største hendelsen var da ubåten U 137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i 1981.

Episodene førte til krise i det diplomatiske forholdet mellom Sverige og det daværende Sovjetunionen.

Nekter å spekulere

De siste måneden er det kommet en rekke meldinger om hvordan russiske fly har krenket nabolandenes luftrom, også Sveriges.

Operasjonsleder Jonas Wikström vil «overhodet ikke spekulere» på om den mistenkelige undervannsaktiviteten kan settes i sammenheng med krenkelsene.

Han vil ikke engang kommentere om det kan være snakk om at en ubåt har tatt seg inn i farvannet.