Kritisk: Bjørn Olav Hansen, pastor og blogger, ber kristne unngå personangrep. Foto: privat

Pastor og blogger etterlyser kristen folkeskikk på nett

Kristne som debatterer på nett har en tendens til å bruke harde ordvalg og tøft språk, mener pastor og aktiv blogger, Bjørn Olav Hansen.

– Det er en ganske pågående stil med lite plass for refleksjon og ydmykhet og det å se motpartens synspunkter. En del blir veldig bombastisk og svarthvitt, sier Hansen til Dagen.

Han tror folk ikke ville brukt det samme språket om de møtte noen ansikt til ansikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er noe med det å sitte foran en skjerm og ikke se meningsmotstanderen, da er det lett å være aggressiv i handlemåte. Det overrasker meg når jeg ser at del av dem er bekjennende kristne og likevel såpass unyanserte.

– Hvordan vet du at de er kristne?

– Det er visse ting som skaper opphetet diskusjonsnivå blant kristne, det er særlig Israel og muslimer.

Les Dagen-redaktør Tarjei Giljes kommentar om debatter, på papir og nett: Når hun sitter rett overfor deg

Skygger unna nettforum

Selv er Hansen mest aktiv i debatter på Facebook, der andre folk er identifiserbare.

– Jeg har lært meg å skygge unna nettforum og sånt. Noen av dem er litt som en åpen kloakk.

Hansen skygger også unna gjengangere i nettdebatter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når mennesker er ute etter en diskusjon bare for diskusjonens skyld, føler jeg det er lite nyttig for å samtale seriøst om et viktig tema.

– Hvordan skiller du hets og hatprat?

– Jeg tror det handler om to ting. Det er flott at man kan møte motbør mot egne synspunkter i saklig debatt som bygger på fakta. Men når man går over grensen og beskriver personen som har denne ytringen, og snakker på Guds vegne, inntar man en autoritet som gjør at man blir en annen enn den privatpersonen man egentlig er.

– Det blir lett å stigmatisere andre mennesker når man ikke er villig til å lytte, men ensidig framholder noe. Det er farlig og ekstra sterkt når vi bruker religiøst språk og åndelige uttrykk, gjemmer oss bort og siterer Bibelen og taler på Guds vegne, sier bloggeren.

– Hvordan kan kristne gå til tastaturet og spy ut hat på nett?

– Det er et veldig godt spørsmål. Det er noe som mangler når det gjelder liv og lære. Jeg tror at det er noe som får oss til å koble litt ut fordi vi blir så engasjert i en sak. Vi blir indignerte over andre at vi tillater oss noe vi ikke kunne tillatt oss om vi møtte dem på tomannshånd, sier Hansen.

Jens Brun-Pedersen i Human-etisk Forbund sier han ble « hetset av kristne på nett» etter at han skrev at andakter og forkynnelse må fjernes fra NRK.

Etterlyser refleksjon

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener det er på tide at noen tar opp hvordan kristne opptrer offentlig.

Pastoren og bloggeren understreker at han ikke snakker om nett-troll, som skaper diskusjoner for moro skyld.

– Vi andre må ta inn over oss hvilket budskap vi egentlig sender ut. Her er det store hull og mangler i norsk kristenhet. Heldigvis har vi sunne debatter og mennesker som absolutt er oppegående, som har en skarp penn og god og gjennomtenkt refleksjon.

– Vi skal ikke sette strek over debatten i kristne sammenhenger, men jeg tror vi har godt av å ta to steg tilbake og telle til hundre, og tenke litt gjennom hva vi sier og gjør, sier Hansen.

Les også
Rystet av kristent netthatHuman-Etisk Forbund krever andakter fjernet i NRK
Les også
Når hun sitter rett overfor degDebatt på Dagen.no