Bibeltime: Sten Sørensen hadde i går bibeltime i Sarons dal om Israel og endetiden.

– Ikke det viktigste 
å forkynne om Israel

Sten Sørensen mener det ikke har vært noen bibeltime om Israel og endetiden i Sarons Dal siden 1980-tallet. Under sommerstevnet skjedde det endelig igjen.

– Gud elsker alle like høyt, uansett nasjonalitet. Det skal vi være glade for, for han elsker også nordmenn. Guds kjærlighet har ikke favoritter. Dette må ligge i bunnen for det jeg skal snakke om, sa Sørensen innledningsvis da han i går formiddag holdt bibeltime om Israel og endetiden.

Han formante til respekt overfor alle folkeslag og advarte mot å bli for radikal i kjærligheten til noen folkeslag på bekostning av andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: – Israel-støtte kan bli naiv

30 år siden sist

Sørensen mener det ikke har vært holdt noen bibeltime om Israel i Sarons Dal på lenge – inntil i går.

– Jeg har talt med jevne mellomrom om Israel og det profetiske ordet, og noen har spurt om jeg ikke også kan tale om det her i Sarons Dal, sier Sørensen som er styreleder i Troens Bevis og stevnesjef i Sarons Dal.

Han understreker at hovedvisjonen i Sarons Dal står fast, nemlig arbeidet med å nå ut med det kristne budskapet, gjennom evangelisering og misjon.

– Det er hovedsaken, og derfor har ikke Israel stått like høyt på prioriteringslista, sier han.

Da han i forberedelse til årets sommerstevne ba til Gud, kom tanken om å ta opp Israel og jødene i en bibeltime.

– I gamle dager ble det forkynt om de siste tider og Israel. Det var en del av vårt DNA. Med mer fokus på misjon, ble dette tonet ned, på samme måte som dåp. Vi døper ikke under sommerstevnet lenger, for det ønsker vi at menighetene skal gjøre, påpeker Sørensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når Israel nå er tilbake som tema, er det ut fra et ønske om at «hele Guds råd» skal forkynnes i bibeltimer og seminarer. Kveldsmøtene har fortsatt et mer forkynnende preg.

– Jeg vet at mange er veldig takknemlige for at Israel kommer opp. De har bedt for Israel i mange år, og derfor føler jeg frimodighet ved å gjøre dette nå, sier Sørensen.

NETT-TV:Følg sommerstevnet i Sarons Dal direkte

– Bryter ikke pakten

Han legger vekt på det grunnleggende, at Bibelen snakker om jødene som Guds utvalgte folk som han har inngått en evig pakt med.

– Gud bryter ikke sin pakt med jødene, sitt eiendomsfolk. Samtidig elsker han alle mennesker like mye. Gud elsker arabere, jøder og nordmenn like mye. Det er det menneskesynet Gud har.

Les også: Vil ha sunt fokus på Israel

Kan vippe over

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sørensen sier det kan være en fare i forkynnelsen om Israel at man blir sort-hvit.

– Det kan skje at man taler på en slik måte at det noen ganger vipper over. Mitt anliggende er at Gud elsker hele verden, og vi skal elske, ikke hate. Det er det perspektivet Gud har gitt oss.

Samtidig er det viktig for Sørensen, som også er pastor i baptistmenigheten Sentrumskirken i Haugesund, å få fram at han ikke aksepterer erstatningsteologien. Den sier at løftene til Israel er tatt fra jødene og gitt til den kristne menigheten.

– Vi tror som Paulus og taler som Romerne 11,1: «Har da Gud forkastet sitt folk? Langt derifra!», sier Paulus som var jøde, men apostel for hedningene.

Ikke gammeltestamentlig

Sørensen mener noen taler om Israel bare ut fra gammeltestamentlige tekster. For ham er Romerbrevet hovedkilden til kunnskap om Israels rolle i Guds plan.

– Jeg tror at det er tid for å løfte fram de bibelske sannhetene om Israel, og en av dem er at de er Guds utvalgte folk og at det er sterke bånd mellom dem og den kristne menigheten, sier Sarons Dal-lederen.

Med det politisk-militære bakteppet i Midtøsten for gårsdagens undervisning, passet Sørensen vel på ikke å komme med en politisk tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til Dagen sier han likevel i forkant av bibeltimen:

– Dessverre må vi si at alt det Israel i dag gjør, ikke er helt perfekt. Men så kan vi heller ikke si det samme om den kristne menigheten. Gud har velsignet både menigheten og Israel, altså det som ikke er perfekt.

Se også: På Stevneguiden.no får du oversikt over hva som skjer i Kristen-Norge i sommer

– Israel ikke viktigst

– Troens Bevis’ grunnlegger, Aril Edvardsen, strakte en hånd ut til araberne og muslimer og betonet kanskje ikke sitt Israel-vennskap så sterkt de senere åra?

– Det er få som har reist så mange ganger til Israel som Aril gjorde, han kunne mer enn de fleste om Israel. Det er også få som har vært der så ofte som sønnen Rune (dagens leder i Troens Bevis, red. anm.). Men kall var å nå arabere med evangeliet gjennom TV-programmer. Da opplevde de det ikke rett å dvele for mye ved sitt Israel-engasjement. Da kan heller vi andre ta det. Jeg er mer bibellærer, så dette er mer en del av min tjeneste, sier Sørensen.

Som pastor taler han ikke for ofte om Israel, forteller han.

– Vi kan ikke fø opp en menighet på Israel, men av og til må vi komme inn på røttene våre, og det jeg forkynner om Israel her, er en del av det. Hvis Israel blir hovedsaken, da har vi bomma. For det er frelsen i Jesus Kristus som er det viktige, sier Sørensen.