JUNI 2013: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) i Vandrehallen etter jubileumsmøte i Stortinget i forbindelse med stemmerettsjubileet (100 år siden stemmerett til kvinner) Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Gro Harlem Brundtland får taiwansk pris på 10 mill

Gro Harlem Brundtland blir den første vinneren av den taiwanske Tang-prisen, øyas svar på Nobelprisen.

Den tidligere norske statsministeren får prisen for sitt arbeid som «gudmor» for bærekraftig utvikling, skriver nyhetsbyrået AFP.

Tang-prisene skal deles ut annethvert år og i ulike kategorier. De er opprettet etter en donasjon på over 600 millioner kroner fra Samuel Yin, en av Taiwans rikeste menn. Prisene har blitt omtalt som Asias svar på Nobelprisene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Brundtland vil få i overkant av 10 millioner kroner. Prispengene for Nobelprisen er til sammenligning 3 millioner kroner lavere.

Den tidligere Ap-politikeren og generalsekretæren i Verdens helseorganisasjon (WHO) får prisen for «nyskapning, lederskap og implementering» av bærekraftig utvikling, sier Yuan T. Lee, lederen for komiteen som tildeler prisen.

Vinnerne i de tre andre kategoriene – Kina-studier, biofarmasøytisk forskning og rettssikkerhet– vil bli offentliggjort de neste dagene.

– Tang-prisen skal ikke konkurrere med Nobelprisen, men er opprettet for å dekke opp der den har mangler, sier Lee, som selv vant Nobelprisen i kjemi i 1986.