BRUDD: Jessica­ Kern har ikke lenger noe med sin oppvekstfamilie å gjøre.

– Min biologiske mor fikk 10.000 dollar for å føde meg

Mange surrogatibarn er nå blitt voksne, og frustrasjonen over måten de er blitt til på har blitt mer synlig. – Det er en skam, skriver amerikanske Brian.

– Nå begynner surrogatibarna å si fra, skriver Kajsa Ekis Ekman i en lederartikkel i den svenske avisa Dagens ETC.

– Det har tatt lang tid, men nå har det skjedd: Barna som er født gjennom surrogatmoderskap har begynt å snakke, skriver hun og viser til flere spesifikke tilfeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tier ikke

Bakgrunnen er at mange amerikanske surrogatibarn har rukket å bli voksne – og de tier ikke.

Foreningene Anonymous Us og Donor Children formidler historier som ifølge Ekman tegner helt andre virkelighetsbilder enn de rosenrøde variantene de fleste medier har malt siden surrogati ble introdusert på 1970-tallet.

Flere surrogatibarn starter også blogger og starter ulike former for kampanjer for å sette søkelys på de skjebnene som finnes.

Brian, som ikke oppgir sitt etternavn, skriver på bloggen Son of a Surrogate:

– Det kjennes som jeg var kjøpt og solgt. Dere kan bruke de fine ordene dere vil, men jeg er sint! Ja, jeg føler meg lurt. Jeg mener at hverken min mor eller mine adoptivforeldre tenkte på meg og mine følelser da de inngikk avtalen. De er alle sammen gode mennesker, men de stoppet ikke opp for å tenke. Det er en skam, skriver han.

– Kjøpt og solgt

32-årige Jessica Kern skriver noe tilsvarende på bloggen The Other Side of Surrogacy og sier tydelig at hun opplever at hun er blitt behandlet som en vare – av sin biologiske mor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Du kan late som om surrogatibarnet ikke er ditt barn, og du kan si at barnet er en gave og at du donerte bort et egg. Men sannheten er at du inngikk en kontrakt om å lage et barn og å gi fra deg foreldrerette til ditt eget kjøtt og blod. Jeg bryr meg ikke om at du mener at jeg ikke er ditt barn. Hva med hva jeg mener? Kanskje jeg bare vet at jeg er barnet ditt. Når du gir fra deg noe for penger, blir det en vare, skriver Kern.

Hun erklærer seg som tilhenger av et forbud mot alle former for surrogati.

– Ville jeg valgt en slik skjebne for meg selv, at den eneste grunnen til at jeg finnes, er en velfylt bankkonto? Da jeg var 17 år, fikk jeg vite at min biologiske mor fikk 10.000 dollar for å føde meg og gi meg bort. Jeg ble helt ødelagt, skriver Kern.

Hun karakteriserer det som nedverdigende at hun er et resultat av en forretningsavtale. Nå har hun tatt et svært drastisk skritt og kuttet båndene til familien hun vokste opp i. Det samme har hun gjort overfor sin biologiske mor.

– Liknende historier er vanlige, skriver Kajsa Ekis Ekman i sin artikkel.

Debatt om kvinnene

Ekman kritiserer at den offentlige debatten om surrogati ensidig har fått lov til å handle om kvinnene, ikke om barna. Hun påpeker at det finnes lite forskning som avdekker hvordan surrogatibarn har det.

– Dette er bare en av de merkverdigheter som karakteriserer surrogatidebatten på tross av at hele poenget med surrogati er å skaffe seg barn, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ekman mener det råder en stemning som sier at alle er nødt til å ha et barn som genetisk er deres eget, men at få ser ut til å bry seg om hva barnet kunne komme til å mene om saken.

– Det kan komme av at frivillighet er det fremste argumentet som brukes av dem som gjør seg til talsmenn for surrogati, og man kan ikke få noe svar på dette fra barnet. Det har aldri valgt å bli til gjennom en økonomisk transaksjon. Eller så er det slik at barnet blir sett på som en vare som ikke kan snakke.

Nyresalg forbudt

I avisen New York Times påpeker Kern at hun ikke har lov til å selge en nyre for å oppnå fortjeneste.

– Men du kan kjøpe et egg eller et barn. De fleste avveininger når det gjelder surrogati, handler om de voksne og hva de vil. Ofte er ikke deres ønsker det som er best for barnet, mener hun.

– Adopter i stedet

Kern understreker på sin blogg sin sympati med mennesker som sliter med å få barn.

– Men som jeg har skrevet mange ganger på min blogg, vær så snill å se på muligheten for tradisjonell adopsjon i stedet, eller bli fosterforeldre. Barn er ikke en menneskerett, de er en velsignelse. Når budskapet blir at vi har rett til å få barn, nedvurderer vi rettighetene surrogatibarn har til å kjenne sitt biologiske opphav. Ett menneskes rettighet må aldri frata et annet menneske dets rettigheter, skriver Kern.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I kjølvannet av surrogatien er det ikke bare barn som bryter med sine oppvekstfamilier. Det motsatte skjer også. På nettsiden Anonymous Us forteller et surrogatibarn sin opprørende historie.

– Mine foreldre har forlatt meg fordi jeg ikke kunne uttrykke noe annet enn uforbeholden kjærlighet og takk over det faktum at jeg var ønsket. Det er en stor sak for dem. De bruker hver eneste anledning til å fortelle meg hvor velkommen jeg var og at jeg ikke har satt tilstrekkelig pris på dette. Jeg føler meg ensom. Jeg har ingen.

– Nå kommer historiene fra barna. Lytt til dem. Og kom ikke og si at dere ikke visste, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Surrogati

Surrogati innebærer at en kvinne føder et barn for et annet par eller en annen person.

Surrogatmoren kan være barnets genetiske mor, eller hun kan være genetisk ubeslektet med barnet, men ha fått et bekreftet egg implantert i livmoren.

Får surrogatmoren økonomisk kompensasjon, kalles det kommersiell surrogati.

I 1980 skrev advokaten Noel Keane den første surrogatikontrakten i Michigan i USA.

Får surrogatmoren økonomisk kompensasjon, kalles det kommersiell surrogati.

Les også
Skaper forum for etikk i bio-debatter
Les også
Hjertesaker gir bråk og muligheterKrF sine seire
Les også
Meiner sexkjøp, cannabis og aktiv dødshjelp bør vere lovlegLiberalisme