20. september 2006: Imam Nehmat Ali Shah fra Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland i Oslo besøkte den jødiske synagogen i Bergstien. Der hadde han samtale med rabiner Joav Melchior (t.v.), om skytingen mot synagogen tre dager tidligere. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Imam alvorlig skadd i økseangrep i Oslo

Imamen ved Norges største moské ble like før midnatt angrepet med øks på Grønland i Oslo.

Dette melder Aftenposten.

Ghulam Sarwar, styreleder i Central Jamaat Ahle-Sunnat på Grønland i Oslo bekrefter overfor avisen at det er imam Nehmat Ali Shah som r alvorlig skadet etter angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Imamen skal ifølge Aftenposten ha blitt angrepet rett utenfor sitt hjem i Motzfeldts gate. Han skal ha vært på vei hjem fra moskeen etter å ha ledet kveldens siste bønn.

Alvorlig skadet

– Han ble kjørt til sykehus med alvorlige skader, opplyser operasjonssentralen i Oslo politidistrikt.

Mannen ble natt til tirsdag operert.

Ifølge Ghulam Sarwar, styreleder i moskeen der Nehmat Ali Shah er imam, har et av vitnene fortalt at imamen ble angrepet med en liten øks på venstre side av ansiktet, skriver Aftenposten.

– Mannen ble i kveld innlagt på sykehus med livstruende skader, men er nå stabil, opplyste oslopolitiet til VG like før klokken 02.00.

– Vi er 40-50 personer som er på sykehuset nå og ber for at det skal gå bra. Imamen ligger på operasjonsbordet akkurat nå, sier Sarwar til Aftenposten.

Overvåkingsbilder

Politiet sikret seg opptak fra overvåkingskamera i området og startet avhør av vitner. Samtidig var flere politipatruljer natt til tirsdag på leting etter en gjerningsmann.

– Gjerningspersonen skal være en mann som hadde dekket til hele ansiktet, muligens med en svart finlandshette. Han hadde på seg en svart jobbebukse med en hvit stripe bak, en grønn og svart jakke, og grå sko med hvit såle, opplyser operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet ble varslet om angrepet klokken 23.16. Den skadde mannen i 60-årene var allerede blitt sendt til sykehus før politiet kom fram til stedet.

Storfamilier

– Vi i det muslimske miljøet har fryktet at noe slik kunne skje. En flere år gammel maktkamp innad i moskeen har gjort at styret har ekskludert flere medlemmer. Det har vært gjort forsøk på å megle, men disse har mislyktes, og det har ført til at to fraksjoner står steilt mot hverandre, sa ansvarlig redaktør i det politiske og religiøst uavhengige magasinet Qiadat, Mohammad Sharif, til NTB etter hendelsen i mars 2006 (se faktaboks til høyre).

Ifølge Aftenposten er det to storfamilier som har stått sentralt på hver sin side. De to har uttrykt støtte til hver sin imam og begge klanene har flere støttespiller i moskeen. Prestisje og makt er del av konflikten, da de som styrer menigheten kan bestemme hvordan pengene skal brukes og hvilke gjeste-imamer som skal inviteres. Den ene av de to storfamiliene har vært støttespiller for imam Nehmat Ali Shah.

Tidligere konflikter

Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat ble grunnlagt i 1977 og har mer enn 5.000 medlemmer. Den var i utgangspunktet et samlingssted for førstegenerasjonsinnvandrere fra Pakistan. I dag er menigheten Norges største. Selve moskeen i Motzfeldts gate 10 ble åpnet i 2006 og har plass til rundt 2.500 personer.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd har politianmeldt tre trusselepisoder mot norske moskeer. Den ene episoden dreide seg om funn av et avskåret grisehode utenfor Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland.

I mars 2006 ble fire personer sendt til legevakten etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og tikk til angrep på menn i bønn.

Tre måneder senere ble det bråk igjen da rundt 100 personer fra de forskjellige fraksjonene av menigheten var involvert i bråk etter at en mann brøt besøksforbudet til moskeen, men ingen ble skadd. Det ble spekulert i om intern maktkamp mellom to fraksjoner i moskeen kunne være årsak til de to episodene.

Les også
Tre trusler mot moskeer i Norge
Les også
Fant grisehode utenfor moské