Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen, NTB Scanpix

– Gutter og menn må ta ansvar ved graviditet

Gratis hormonelle prevensjon og bedre informasjonsmateriell skal få ned Oslos høye aborttall, håper KrF.

Oslo kommune kommer med en handlingsplan for å få ned aborttallene og forebygge uønskede graviditeter. Det er KrF som står bak forslaget om en slik plan, fremmet av Erik Lunde. Han er meget fornøyd med at planen blir noe av. Ikke minst at hormonell prevensjon nå skal deles ut gratis til jenter mellom 19 og 24 år. Foreløpig er det bare bydelen Grünerløkka som skal dele ut. Hormonelle prevensjon er alle typer p-piller, p-plaster osv.

– Skal man forebygge uønskede svangerskap er god tilgjengelighet av prevensjon viktig. Derfor er jeg glad for at planene er tydelig på det, sier Lunde til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men for Lunde handler forebygging ikke bare om det tekniske - at man deler ut prevensjon.

– Det handler vel så mye om å sette barn og unge i stand til å forstå grensene til seg selv og andre, og at de får en seksualundervisning med vekt på etikk. De tilbakemeldingene vi får tilsier at unge i Oslo tidlig kommer i seksuelle situasjoner. Da er det viktig å ha reflektert etisk rundt implikasjonene av det man gjør.

Lunde er derfor glad for at skoler og organisasjoner skal bli gitt større muligheter til å gi god informasjon. Kommunale tjenester skal være observante og tilby kvinnene som kommer god hjelp og god oppfølging, forteller han videre fra planen.

Guttas ansvar

Et annet viktig moment for Lunde er ansvaret som gutter og menn har.

– Guttene må ta større ansvar. Alt for lenge har vi veltet ansvaret over på jentene. Guttene må bli flinkere til å respektere grensene, sier han.

Oslo har landets høyeste aborttall for kvinner mellom 19 og 24 år. Også i enkelte deler av innvandrermiljøene er aborttallene høye. Derfor går også handlingsplanen inn for å forenkle informasjonen og gjøre den mer tilgjengelig for kvinner som kan ha språkutfordringer.

Det settes også av to ekstra millioner til frivillige og ideelle aktører som vil sette i gang prosjekter om rådgivning og veiledning.

Les også
KrF skuffet over satsing på abort-tiltak
Les også
To millioner kroner skal få ned aborttall i Oslo
Les også
Abortlov i Texas stanset av USAs høyesterett