IRRITERT: KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen sier det er irritasjon i partiet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Manglende respekt fra regjeringen irriterer KrF

Forsøkene på omkamp fra regjeringen i statsbudsjettet er respektløst overfor Stortinget, mener stortingsgruppa og sentralstyret i KrF.

– Dette har skapt en irritasjon, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Kuttet i bistandsprosenten står høyt, men ikke alene på lista over saker som Venstre og KrF vant fram med i budsjettforhandlingene i fjor – og som de mener regjeringen vil ha omkamp på nå. Pressestøtte, skatteklasse 2, skolepenger for utenlandske studenter og reversering av grønne skatter er andre tema.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Må ryddes bort

– Det kan ikke være sånn at når vi har innkassert en seier, så er vi nødt til å forhandle om den på nytt for hvert nye statsbudsjett regjeringen legger fram. Slike forsøk på omkamper er en manglende respekt for det vi har forhandlet fram her på huset, sier Syversen.

Han forteller om at dette vakte betydelig irritasjon da KrFs stortingsgruppe og partiets sentralstyre hadde fellesmøte onsdag.

– Disse omkampene kan vi ikke ta. Dette må ryddes bort før vi kan begynne å forhandle, sier Syversen – som også er leder av finanskomiteen på Stortinget.

LES OGSÅ: KrF skuffet over satsing på abort-tiltak

Frp: – Urimelig

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter avviser Syversens virkelighetsforståelse.

– Det kan ikke være sånn at alt vi forhandler om i et budsjett skal gjelde for fire år. En slik praksis ville låse opp svært mye. Jeg mener tvert om at vi har holdt alle avtaler, sier han til NTB.

Syversens krav om å rydde unna alle omkamper står også Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik bak.

– Det syns jeg virker urimelig, lyder Hagesæters reaksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sonderinger

Om ordbruken er en smule opphetet, er det langt fra noen krisestemning mellom regjeringspartiene Frp og Høyre på den ene siden og samarbeidspartiene Venstre og KrF på den andre.

Tvert om har de finanspolitiske talspersonene fra de fire partiene avtalt å møtes til drøftinger og avklaringer i forkant av at selve forhandlingene starter en gang tidlig i november. Etter det NTB forstår skal slike møter holdes allerede til uka.

– Det er selvsagt en fordel å være best mulig forberedt. Så vi tar med oss det Venstre og KrF sier. Vi er to parter og fire partier som skal bli enige, så dette må jeg ta med meg, sier Hagesæter.

Les også
Må komme til enighet
Les også
Regjeringen holder ikke familie-løfter
Les også
Jensen kan stille som statsminister i 2017
Les også
Ap med beste måling på 15 år
Les også
Holmås mener jobbsykling bør gi skattelette