Bjørn Grinde, 
biolog og forfatter. Foto: Silje Rognsvåg

«Hvis jeg fikk styre landet»: Bjørn Grinde

Les utdrag fra talen han holdt på Protestfestivalen i Kristiansand.

Bjørn Grinde, 
biolog og forfatter

Kjære dyr, hanner og hunner, avkom. Mange av dere synes vi er en spesiell art. Vi kan skryte på oss at vi har satt større spor på denne kloden enn noen annen art. Men det er ikke noe å skryte av. Ingen andre har skapt så store problemer. Jeg vil si beklager til de andre dyrene. Det er mest pinlig for dem å bli sett sammen med oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi trenger å innse at vi er samme type som andre dyr, at vi er produkt av evolusjonsprosesser i likhet med andre. Det vil kanskje gjøre situasjonen vår bedre. Vi fødes ikke som blanke ark, men har i oss programmerbare tendenser som påvirker hvordan vi tenker, føler eller oppfører oss. Ved å godta dette har vi en sjanse til å få ut det beste vår art har fått tildelt av egenskaper.

Samfunnet og media styres av folk med en samfunnsvitenskaplig holdning om at biologi ikke betyr noe. Faget er i ferd med å forsvinne fordi elever velger det bort. Folk skjønner ikke hvordan liv egentlig er skrudd sammen. Fikk jeg styre landet, ville folk få undervisning i biologi, menneskets natur, og hvordan vi er formet av evolusjonsprosesser.