En palestinsk kvinne sitter utenfor sitt ødelagte hjem øst i Khan Younis sør på Gazastripen. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix

Første forsyninger til bygging inn til Gaza

Israel åpnet tirsdag grensa for de første lastebilene med byggematerialer til gjenoppbygging på Gazastripen etter krigen i sommer.

Gazastripen har i årevis vært avsperret av Israel og Egypt fordi Israel mente at byggematerialer ble brukt til bygging av militære anlegg og tunneler under grensa.

Se video: Nye terrortunneler graves fra Gaza inn i Israel etter krigen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som ledd i våpenhvileforhandlingene etter den to måneder lange krigen i sommer, ble det enighet om at grensa skulle åpnes for flere forsyninger.

Krigen i sommer la rundt 20.000 boliger i grus, og en stor kraftstasjon og annen infrastruktur ble ødelagt. Gjenoppbyggingen kan ta mange år.

Les også: Lover milliarder til palestinsk gjenoppbygging

FNs generalsekretær Ban Ki-moon var sterkt berørt da han besøkte Gazastripen tirsdag. Han sa at det ikke fins ord for å beskrive det han så.

Etter å ha besøkt en ødelagt FN-skole der 15 mennesker ble drept, sa han at de enorme ødeleggelsene er en kilde til smerte for ham personlig, og at de er en skam for det internasjonale samfunn.

Han fordømte også militante gruppers bruk av FN-skoler til å gjemme raketter, noe Israel oppga som grunn for å angripe skolen Ban besøkte.

Les også: Hamas´ terrorhåndbok beviser bruk av sivile

Israel opplyste tirsdag at de åpnet for at 600 tonn sement, 50 lastebillass med grus og ti lastebiler med stål kunne kjøres inn på Gazastripen, under kontroll av FN og den palestinske selvstyremyndigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Moské påtent på Vestbredden
Les også
Parlamentet vedtar symbolsk å anerkjenne Palestina
Les også
Israel ikke invitert til givermøtet for Gazastripen
Les også
Rawabi mangler både vann og veiRawabi utsatt
Les også
Lover milliarder til palestinsk gjenoppbygging