Socialdemokraternas leder Stefan Löfven taler på partiets valgvake på Waterfront i Stockholm ved midnatt, natt til mandag. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix

Löfven-triumf med kraftig bismak

Statsminister Fredrik Reinfeldt går av, men sosialdemokraten Stefan Löfven får en vrien jobb med å danne regjering. Og Sverigedemokraterna jublet høyest etter valget.

Etter at Reinfeldt varslet at han søker avskjed mandag, blir det Löfvens oppgave å skaffe landet en ny regjering.

– Jeg er beredt til å bygge en handlekraftig regjering for Sverige, sier partilederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Löfven ble møtt med stormende jubel og ferdigproduserte avissider med «Seier» på da han endelig kom på scenen på Socialdemokraternas valgvake like over midnatt.

Men det er en seier med bismak på mange vis: Partiet gjør et historisk sett elendig valg, situasjonen i Riksdagen blir vanskelig, og innvandringskritiske Sverigedemokraterna gikk kraftig fram.

Löfven la an en forsonende tone etter triumfen.

– Nå er valgkampen over. Nå er det på tide å legge partitaktikk til side. Nå er det dags for å sette Sveriges interesser først, sa han.

– Da er det min bestemte oppfatning at alle partier har et ansvar for å gjøre det – vise velgerne at vi forvalter valgresultatet på best mulig måte.

Trøblete Riksdag

Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet så ved midnatt samlet ut til å få 44,2 – altså langt under 50 prosent av stemmene. Dermed må de samarbeide også med andre partier for å få flertall i Riksdagen.

Samtidig får nå Socialdemokraterna regjeringsmakt etter å ha gjort et nytt svakt valg. Ved midnatt så det ut til at 31,3 prosent hadde stemt på partiet, bare en marginal fremgang fra «katastrofevalget» i 2010.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var svært klar over Löfvens hodepine da han feiret et historisk brakvalg. Hans parti, som ingen vil samarbeide med, krever en sterk reduksjon av asylinnvandringen til Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har fått en absolutt vippeposisjon, konstaterte Åkesson søndag kveld.

Partiet ser ut til å ha fått støtte fra 13 prosent av velgerne.

På jakt etter partnere

Socialdemokraterna har ikke lagt skjul på at de ønsker et samarbeid over blokkgrensen for å holde Sverigedemokraterna unna innflytelse.

– Vi er et samarbeidsparti som har samarbeidet over blokkgrensene opp gjennom tidene for å gjennomføre store reformer i Sverige, sier partisekretær Carin Jämtin.

– Vi har historisk samarbeidet både med Folkpartiet, Centern og Vänsterpartiet. Det kommer vi til å fortsette med, la hun til.

Både Centerpartiet og Folkpartiet er med i Reinfeldts allianse.

Löfven får imidlertid ikke hjelp fra nykommeren Feministiskt initiativ. Partiet ønsket regjeringsskifte, men kom ikke inn i Riksdagen.

Reinfeldt-sorti

De konservative Moderaternas partileder Fredrik Reinfeldt har de siste åtte årene skrevet seg inn i svensk, politisk historie som en av de mest fremgangsrike borgerlige politikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hans borgerlige firepartiallianse vant valget i 2006 og ble gjenvalgt fire år senere. Men søndag kveld var det slutt, både for Reinfeldt og allianseregjeringen.

Statsministeren varslet sin avgang både som regjeringssjef og partileder.

– De rødgrønne har flere mandater enn Alliansen, og vi kommer til å holde vårt løfte. Jeg kommer derfor til å levere inn min og regjeringens avskjedssøknad mandag, sa Reinfeldt.

Hans parti gjorde et elendig valg og så ved midnatt ut til å få støtte fra vel 23 prosent av velgerne. Samlet så Alliansen ut til å få under 40 prosent av stemmene.

Hva som skjer med firepartisamarbeidet Reinfeldt har stått i spissen for, er foreløpig uklart.

Les også
Löfven erklærer valgseier i Sverige
Les også
Fredrik Reinfeldt innrømmer valgnederlagFakta om Fredrik Reinfeldt
Les også
Åkesson: – Dette er helt fantastisk
Les også
– Kan bli vanskelig situasjon i Sverige
Les også
– Demokratiets livsrett ligger i at vi våger å stille spørsmålSiewert Öholm