Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse i Tel Aviv forrige uke. Foto: Gali Tibbon / Reuters / NTB scanpix

Hamas vurderer fortsatt våpenhvile

Hamas har ikke tatt stilling til Egypts foreslåtte våpenhvile på Gazastripen, som Israel sa ja til tirsdag morgen

«Vår kamp mot fienden fortsetter,» lød de første meldingene fra Hamas, som sendte flere raketter inn i Israel etter at nedtrappingen skulle begynne.

Moussa Abu Marzouk, en av de øverste lederne i Hamas, sier imidlertid at bevegelsen ikke har bestemt seg tirsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Vi vurderer fortsatt forslaget og har ikke offisielt tatt stilling til det», skriver Marzouk på Facebook fra Kairo, ifølge Reuters.

Israel sa ja

Egypt la mandag kveld fram et forslag til våpenhvile mellom partene i den ukelange konflikten i Midtøsten. Forslaget innebar en nedtrapping fra klokken 8 tirsdag morgen, og en fullstendig våpenhvile fra klokken 20.

Det israelske sikkerhetsutvalget godkjente forslaget like før klokken 8 på et møte i Tel Aviv.

Hamas har tidligere uttrykket sterk skepsis til forslaget. I en uttalelse sendt fra brigadene heter det at forslaget «ikke er verdt blekket det er skrevet med».

«Ingen har kontaktet oss om våpenhvilen som det nå snakkes om i mediene, verken offisielt eller uoffisielt. Men dersom innholdet i dette forslaget er gjengitt riktig, er det snakk om ren overgivelse, og det avviser vi tvert», heter det i en uttalelse gjengitt av AFP.

Tidligere har bevegelsens ledere sagt at de ikke vil godta en våpenhvile uten at blokaden av Gazastripen tar slutt.

Nye angrep

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Natt til tirsdag fortsatte konflikten. Ifølge Israel ble det sendt to raketter inn i Israel, men disse skal ikke ha gjort noen skade. Samtidig bombet Israel 25 mål på Gazastripen, melder Reuters.

Ifølge helsepersonell på palestinsk side ble en 63 år gammel mann og en 52 år gammel kvinne drept i nattens bombeangrep. Dermed er 182 mennesker drept på Gazastripen, ifølge palestinske tall.

Ingen er drept på israelsk side siden militæroffensiven mot Gazastripen startet for åtte dager siden. FN opplyser at 80 prosent av ofrene på Gazastripen er sivile.

Brende til Midtøsten

Utenriksminister Børge Brende (H) tror en våpenhvileavtale i den ukelange konflikten kan være nært forestående.

– Det er positivt at det israelske sikkerhetsutvalget har stemt for det egyptiske forslaget. Jeg opplever at de palestinske selvstyremyndighetene også er positive til avtalen. Nå er Hamas under et enormt press og er nødt til å vurdere dette på alvor, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren reiser selv til Midtøsten tirsdag, der han blant annet skal møte Israels utenriksminister Avigdor Lieberman og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Han sier Norge vil presse på for å få i stand en våpenhvileavtale.

– For oss er det viktig at en våpenhvile legger grunnlaget for å heve blokaden av Gazastripen, og for videre forhandlinger om en tostatsløsning. Løser man ikke det grunnleggende, vil konflikt og vold blusse opp igjen, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– At Israel sier ja til en våpenhvile er en positiv utvikling. Det neste døgnet vil bli svært viktig. Mye står på spill, sier han.

Les også
Brende til Midtøsten for å bidra til våpenhvile
Les også
FN: 80 prosent av de drepte på Gazastripen er sivile
Les også
Norge gir 30 millioner kroner til nødhjelp på Gazastripen