GUDER: De er kanskje ateister, men også troløse må ha sine guder. Kina kan skilte med å være verdens mest ateistiske land. Foto: Greg Baker, AFP PHOTO, NTB Scanpix

Verdensrekord i ateisme

«Ti på topp i ateisme» kan skilte med mange asiatiske land og en god del europeiske.

Det kom kanskje ikke som noen overraskelse, men Kina topper altså statistikken til Gallup over verdens mest ateistiske land. Dette melder Kristelig Dagblad.

47 prosent av kineserne definerer seg som overbeviste ateister, 30 prosent som ikke-religiøse og kun 14 prosent kaller seg religiøse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På sølvplass finner vi Japan. Landet har en levende religiøs tradisjon innenfor shintoisme og buddhisme, men det ser ikke ut til å ha stor effekt på det personlige plan. Kun 16 prosent definerer seg som religiøse. 31 prosent er overbeviste ateister, mens 23 prosent krysset av for «vet ikke/ bryr meg ikke».

På bronseplass finner vi første europeiske land, nemlig Tsjekkia. 20 prosent kaller seg religiøse, 48 prosent ikke-religiøse og 30 prosent overbeviste ateister.

Frankrike, som ligger på plassen under, er kjent som et land hvor religion er definert som en privatsak. De var i mange århundrer sentrum for europeisk katolisisme, men innførte i 1905 et tydelig skille mellom kirke og stat. 29 prosent definerer seg som overbeviste ateister.

På femteplass kommer Sør-Korea, protestantismens kjæledegge i Asia, med mange store menigheter. 15 prosent er overbeviste ateister.

Tyskland kommer på 6. plass med 15 prosent ateister. Nederland på 7, med 14 prosent ateister, Østerrike på 8. med 10 prosent.

Det første nordiske landet får vi med Island på plass nummer 9. Ti prosent av islendingene sier de er overbeviste ateister, mens 75 prosent av befolkningen er medlemmer av landets folkekirke.

Sist på ti-på-topp er Australia, også med ti prosent andel ateister. Landet kunne helt til sommeren 2013 skilte med en av verdens få ateistiske statsoverhoder, nemlig tidligere statsminister Julia Gillard, skriver Kristelig Dagblad.

Les også
Ateister tvitrer oftere enn troende
Les også
– Bare ti prosent kristen hets
Les også
Her er prestens ti bønner til AllahGyrid Gunnes
Les også
Rasjonell religion
Les også
Menneskefiendtlig ateisme
Les også
De som hater Gud
Les også
Vi som hater Gud