11. august: Kommitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) på vei inn til møtet i den utvidede utenrikskomiteen for å diskutere sommerens terroralarm og sanksjoner mot Russland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Taus Ap-topp om lovforbud

Lederen i Utenriks- og forsvarskomiteen ønsker ikke å uttale seg om et lovforbud mot innsamling av gaver fra privatpersoner og organisasjoner til blant annet den israelske hær.

– Anniken Huitfeldt har ikke noen kommentar til Dagen om denne saken, forteller politisk rådgiver Eirik Øwre Thorshaug i AP.

Les også:Foreslår å forby gaver til Israels hær

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen har spurt Huitfeldt om hvordan hun stiller seg til et slikt lovforbud, og ønsket også svar på hvordan det er praktisk mulig å eventuelt lage en lovtekst som kan ivareta dette formålet. Men det er altså helt taust om denne saken fra AP-toppen.

Anniken Huitfeldt var imidlertid innom temaet i en debatt i «Dagsnytt atten» tidligere i sommer.

– Å forby pengeinnsamlinger er å gå relativt langt, sa hun da.

Saken er blitt aktuell etter at norske israelsvenner viaKarmel-Instituttet har samlet inn 127.000 kroner til den israelske hæren. Dette har gått til krigsutstyr som hodelykter og mobiltelefonbatteri. Disse er brukt av israelske soldater under operasjonen i Gaza.

Diskutere lovforbud

Det var i programmet «Politisk kvarter» på NRK P2 mandag at hennes partifelleFreddy de Ruiter sa at AP vil diskutere om det er mulig med et lovforbud mot innsamling av gaver til for eksempel utstyr til den israelske hæren.

– Jeg tar til orde for å diskutere om vi ikke skal forby slik privat sponsing og innsamling, sa de Ruiter i programmet.– Her er snakk om å utstyre den israelske hær, som med sine kamphandlinger har tatt livet av omkring 2.000 mennesker, der over 400 barn har mistet livet den siste måneden.

På nett:Hør radiodebatten her

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Freddy de Ruiter sa videre at han ville ta dette opp med sine partifeller i Utenriks- og forsvarskomiteen, og blant annet med Anniken Huitfeldt.

Støtter Israels hær

Men uansett hva AP måtte mene om denne saken, så er det helt usannsynlig at regjeringen vil gå inn for et slikt lovforbud.

– Jeg kan aldri tenke meg at regjeringen vil støtte dette, som er et svært lite konstruktivt forslag. Det høres merkelig ut at man vil forby den type ting, sier Kristian Norheim (Frp) til Dagen. Han er andre nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen, og viser til at Frp går imot et slikt forslag.

– Jeg ser ikke noe galt i at folk støtter den israelske hæren. Det gjør jeg selv, fordi Israel er i en forsvarskrig, understreker Kristian Norheim.

Liten betydning

Formann John Skåland i Karmel-Instituttet viser til at et eventuelt lovforbud mot slike gaver vil bety svært lite for dem.

– Vi kommer til å støtte Israel og jødene uansett hva norske myndigheter vil finne på for å hindre oss. Vi har en egen stiftelse i Israel, og kan sende penger via den til den israelske hær, uavhengig av hva som måtte stå i norske lover, sa Skåland til vår avis i går.