HÅNDTERING: Pave Frans (bildet) vil ha raskere og mer effektiv håndtering av saker hvor barn har blitt seksuelt misbrukt av prester. Foto: Tony Gentile, Reuters/NTB Scanpix

Pave Frans lanserer nytt panel for raskere behandling av overgrepssaker

Pave Frans etablerte denne uken et nytt utvalg i Vatikanet som skal håndtere de mest alvorlige sakene om seksuelt misbruk av barn, og strømlinjeforme prosessen med klager mot presteskapet.

Vatikanet sa at paven skal nominere sju kardinaler eller biskoper til å vurdere saker mot geistlige som er anklaget for å misbruke mindreårige. Dette er et forsøk på å akselerere den juridiske prosessen overfor geistlige som alt har fått en innledende vurdering av lokale biskoper.

Medlemmer av panelet, eller «kollegiet», kan komme fra Troslærekongregasjonen som per i dag håndterer slike saker, eller fra andre deler av kirken. Medlemmene vil også bli bedt om å håndtere alvorlige tilfeller av misbruk av skriftemålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Redusere etterslep

Direktør Federico Lombardi i Vatikanets pressekontor kalte pavens forslag en «god løsning» for å redusere etterslepet av saker.

Biskoper som er anklaget for å ha misbrukt barn seksuelt vil fortsatt få sine saker behandlet i et av Troslærekongregasjonens månedelige møter.

«Pave Frans gir et godt signal: han sier at Troslærekongregasjonen forblir ansvarlig, og gir dem et ekstra instrument for å behandle en bestemt type ankesaker, nemlig anker mot administrative dekreter», sa Kurt Martens, en ekspert på kanonisk juss ved Det katolske universitetet i Washington.

De umiddelbare endringene ble presentert i en pavelig forskrift, signert av Vatikanets utenriksminister, kardinal Pietro Parolin, og ble også trykket i Vatinakets offisielle avis, LOsservatore Romano.

Hard linje

Paven har lagt seg på en hard linje når det gjelder seksuelt misbruk fra prester, og har flere ganger bedt om tilgivelse samtidig som han har kommet med hard refs mot kirkeledere som beskytter overgripere.

I desember etablerte paven en spesialkommisjon av både lekfolk og ordinerte katolikker, ledet av Boston-kardinal Sean O´Malley for å se på retningslinjene for å beskytte barn, og pastoral omsorg for ofre. Etter dette har han også beordret en tidligere pavelig ambassadør, den polske erkebiskopen Jozef Wesolowski, arrestert. Han ble anklaget for å ha misbrukt barn i Den dominikanske republikk. Wesolowski skal stilles for retten i Vatikanet.

– Ikke nok

Men nettverket for overlevende som har blitt misbrukt av prester (Survivors Network of those Abused by Priests, SNAP), som har mer enn 18.000 medlemmer over hele verden, sa tirsdag at Vatikanet ikke gjør nok for å forsikre seg om at de som blir anklaget for seksuell kriminalitet får en rettferdig dom.

«Nye prosedyrer er unødvendige», sa Mary Caplan fra SNAP i en uttalelse. «Vi trenger tydelig handling. Og historisk har bare biskoper som begår kriminelle seksuelle handlinger mot barn blitt møtt med selv de mildeste disiplinære reaksjoner, mens de hundretalls eller flere som skjuler de kriminelle handlingene blir ignorert eller forfremmet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Å frata misbrukere sin geistlige stand er et første skritt, ikke det siste, som enhver biskop skulle ta», sa hun.

848 geistlige

Tidligere i år sa Vatikanets ambassadør til FN-avdelingene i Geneve, erkebiskop Silvano Tomasi, til et FN-panel at Den katolske kirken hadde «gått over terskelen» i å håndtere misbruk.

Han sa at 848 geistlige hadde blitt utvist fra kirken mellom 2004 og 2013, og at kirken har betalt 17 millioner kroner i kompensasjon til ofre for mishandling fra geistlige bare i USA.

Pave Frans

Utnevnt 13. mars i fjor.

Har lagt seg på en hard linje når det gjelder håndtering av overgrep i kirken.

Lanserte denne uken et nytt utvalg for å håndtere noen av disse sakene.

En organisasjon for ofre etter presters overgrep mener Vatikanet fortsatt gjør for lite.

Les også
Prest dømt for pedofili - slipper å sone i fengsel
Les også
Tidligere erkebiskop satt i husarrest i Vatikanet
Les også
Vatikanet tilbakeholder barnemisbruk-dokumenter
Les også
Paven slår tilbake mot overgrepskritikk
Les også
Pave Frans kåret til årets person av Time
Les også
Ett år med pave Frans
Les også
Pave Frans fordømmer religiøs vold