TRENING: Amaruk drives av tromsøværingen Christopher Fragassi-Bjørnsen og tilbyr villmarksopplevelser og treningsopplegg. Bildet er hentet fra nettstedet.

Norske «villmenn» i hardt vær

En kanadisk kvinne som søkte på jobb hos et norskeid villmarksfirma i Canada ble avvist. Samtidig fikk hun passet påskrevet for å ha utdannet seg ved et kristent universitet.

Amaruk betegner seg som et firma spesialisert på villmarksopplevelser. Firmaet, som er registrert i den vestkanadiske provinsen British Columbia, er drevet av tromsøværingen Christopher Fragassi-Bjørnsen. I følge egne nettsider tilbyr de guiding og villmarksopplevelser over hele verden, og flere jobbmuligheter ligger annonsert.

Det var en av disse kanadiske Bethany Paquette søkte på da hun fikk det noe ukonvensjonelle avslaget. Etter at han hadde skrevet at Paquette ikke har de kvalifikasjonene Amaruk er ute etter, går selskapets medarbeider, Olaf Amundsen, videre og påpeker at hennes utdannelse er tatt ved det kristne kanadiske universitetet Trinity Western University.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Siden du har vært i kontakt med Trinity Western University bør jeg nevne at vi, i motsetning til Trinity Western University, omfavner mangfold, og retten for enhver til å ligge med, eller gifte seg med, hvem de vil. Dette vises igjen hos noen av våre ansatte, skriver Amundsen som er guide og instruktør hos Amaruk.

Les hele epostutvekslingen mellom Amundsen og Paquette på nettstedet Scribd.

Amundsen forklarer også at på grunn av sin norrøne bakgrunn er det mange av Amaruks ansatte som anser kristendommen for å ha ødelagt deres kultur, tradisjon og levesett.

Viking med doktorgrad

I sitt svar sier Paquette at hun er enig i at kristendommen har forandret norrøn kultur, men understreker at det var vikinger selv som stod for kristningen. Hun kommenterer også Amundsens støtte til mangfold med å vise til at to tredjedeler av verdens befolkning er enig i at sex bør vente til ekteskapet.

– Så der har du et mangfold av mennesker som dere ikke omfavner, skriver hun.

Paquette kommenterer også at det i følge kanadisk lov ikke er tillatt å diskriminere noen på bakgrunn av tro.

Amundsen svarer med å omtale seg selv om en «viking med en doktorgrad i norrøn historie» og avviser Paquettes innvendinger mot hans tolkning av kristendommens inntog i Skandinavia.

Han understreker igjen at studenter fra Trinity ikke kan tolereres i hans norske firma.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svarer ikke

Amaruk vil ikke svare på spørsmål Dagen har oversendt, men sender i stedet en pressemelding som utelukkende viser til hvorfor Paquette ikke er kvalifisert til stillingen.

I pressemeldingen, som er signert juridisk rådgiver James MacDonnell, heter det at Paquette neppe ville søkt på stillingen som praktikant om hun hadde lest kravene som stilles.

– Stygt

Også den kanadiske kvinnen har kontaktet advokat etter avslaget.

– Det er ikke tillatt i British Columbia å nekte å ansette noen fordi du assosierer dem med mennesker som har levd for hundrevis av år siden, og som du mener gjorde noe de ikke burde ha gjort, sier advokaten, Geoffrey Trotter ifølge CBCNews.

Han kaller Amundsens bemerkninger «stygge» og «ute av proporsjoner».

Micheal Vonn, talsmann for en borgerrettighetsorganisasjon i British Columbia, sier at arbeidsgivere ikke skal komme med denne type bemerkninger overfor en arbeidssøkende.

– Du kan selvsagt tenke hva du vil. Men du har forpliktelser som arbeidsgiver til å opptre på en ikke-diskriminerende måte, sier Vonn overfor CBCNews. Hun sier at de sjelden ser så godt dokumenterte og så alvorlige diskrimineringssaker.

Amaruk

Kanadisk selskap, registrert i provinsen British Columbia.

Tilbyr guidede villmarksopplevelser forskjellige steder i verden, og er et resultat av en sammenslåing av flere lignende selskap.

Amaruk er registrert med en omsetning på mellom 1-5 millioner dollar og mellom 10-20 ansatte.

Selskapet har fått mye oppmerksomhet i kanadiske og internasjonale medier fordi de sier at de ikke vil ansette arbeidssøkende fra Trinity Western University.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Tapte korssak mot British Airways
Les også
Opplever seg utsatt for religionskrig
Les også
Kristen bakar i trøbbel på grunn av homokake
Les også
NRK-journalist bedt om ikke å bruke kors på TV
Les også
120 har klaget på kors-nekt hos NRKKringkastingsrådet
Les også
Korsnekt i Kringkastingsrådet
Les også
Muslimer sliter med å vinne framSlik er loven