Samlet i sorgen, splittet i frykten

Amerikanerne føler seg minst like utsatt for angrep 15 år etter terrorsjokket, ifølge fersk undersøkelse. Pastor mener det preger valgkampen.

Vannet renner uten opphold ned langs de høye veggene på de to gedigne bassengene som ligger der tvillingtårnene i New York en gang sto. Et konstant brus fyller det store området som ellers er forholdsvis stille til å være plassert sentralt på Manhattan.

Midt i bassengene forsvinner vannet i et tilsynelatende bunnløst sluk. Denne uken har jeg passert flere ganger. Hele tiden er det mye folk der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Midt i uro og terror: Fremtid og håp

I morgen er det 15 år siden to passasjerfly braste inn i selve symbolet på den amerikanske kapitalismens overmakt. Aksjonen la ikke bareWorld Trade Center i grus. Den påførte også verdens eneste supermakt et dypt traume.

Rose på bursdag

Det engelske paret Sean Commons og Frankie Graham fra London er to av de mange turistene som besøker på minneområdet.

– Jeg husker veldig godt da det skjedde, sier Commons.

Han opplever det viktig å vise respekt til dem som omkom. Det gjøres også av World Trade Center Memorial. Rundt kanten av bassengene står navnene på alle de nesten 3.000 som mistet livet på den svarteste dagen i nyere amerikansk historie. På fødselsdagen til hver enkelt, plasseres det en rose på navnet deres.

– Det er andre gang jeg er her. For fire år siden var det bare en byggeplass, sier Graham.

Kirke ble rammet

Flere bygninger er allerede reist. One World Trade Center er blitt den høyeste bygningen i USA. Den kneiser i blankt glass mot himmelen. Andre strekker seg etter. Blant dem er museet som er designet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta og ble åpnet avBarack Obama i 2014. Mest originalt i fasong er kjøpesenteret Westfield, som minner om en fugl som er i ferd med å lette.

LES OGSÅ:Megakirkepastor støtter ofre

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men i utkanten av området reises det også en mindre bygning - av en helt annen type. Den gresk-ortodokse kirken St. Nicholas Church ble ødelagt av angrepet. Den nye kirken skal ifølgemenighetens nettsider bli en nasjonal helligdom. Veggene skal gjennomskinnelige slik at den framstår som et lys for dem som mistet sine kjære for 15 år siden.

Sørger sammen

Ved kanten til det ene bassenget står ekteparet Elfie og Brad Klassen fra Phoenix i Arizona, sørvest i USA. De er i New York for første gang og har følgelig ikke sett det som etter angrepet ble kaltGround Zero med egne øyne tidligere.

– For meg har det vært et ønske å være på dette stedet. Jeg vet nøyaktig hvor jeg var da angrepet skjedde, sier Klassen.

Han forteller at han er pastor i en bibeltro evangelisk menighet og har venner som mistet noen de kjente i angrepet.

– Jeg ønsker å sørge sammen med dem, sier han.

LES MER:Amerikanere diskuterer årsak til skytemassakrer

Kona Elfie forteller at hun jobber på legekontor.

– Etter angrepet kom det folk til oss som hadde reist tilbake til Phoenix og ikke kunne bli kvitt lyden av menneskekropper som falt, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gud på hylla

– Hvordan mener dere angrepet har påvirket USA?

– Det har gjort oss reddere. Vi har mistet uskylden når dette kunne skje på vår eget territorium. Samtidig har det påvirket det politiske klimaet vårt også. En av kandidatene har et ramsalt budskap, men det resonnerer, sier Brad Klassen.

– Jeg vil også si at USA ikke har vendt seg til Gud. Det ville gjort en forskjell, sier pastoren.

Han husker at det til å begynne med ble kalt sammen til bønnemøter, men at den åndelige lengselen etter hvert stilnet.

– Gud blir lett plassert på en hylle. Vi tar ham ned når vi føler vi trenger ham.

– Tror du situasjonen kunne vært annerledes om reaksjonen hadde vært annerledes?

– Ja, det tror jeg. Vi ble sinte heller enn ydmyke, sier Klassen.

LES OGSÅ:Vil stanse innvandring fra land med terrorhistorie

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener det avspeiler amerikanernes trang til å være sterke og uavhengige.

– Det skaper ikke et gudfryktig miljø.

Politisk skille

En ferskspørreundersøkelse fra Pew Research Center viser at det er et skapt skille mellom amerikanerne i synet på terrorfaren. 40 prosent sier at terroristers evne til å utføre et nytt stort terrorangrep mot USA er større enn den var for 15 år siden. Dette er den høyeste andelen som gir uttrykk for en slik oppfatning på 14 år. 31 prosent mener at terroristers mulighet til å gjøre dette er den samme nå som før 11. september 2001. Bare 25 prosent tror terroristers anledning til å utføre et slikt angrep er blitt mindre.

Økningen i andelen som tror terrorister har større sjanser for å lykkes med terrorangrep, har nesten utelukkende kommet blant republikanere. I dag mener 58 prosent av republikanerne dette, som er opp 18 prosentpoeng på tre år.

Hele tiden har det vært en tydelig partipolitisk skillelinje i vurderingen. MensGeorge W. Bush var president, var demokrater mer tilbøyelige enn republikanere til å si at terroristers evne til å utføre store terrorangrep var blitt større. Under Barack Obama er det blitt motsatt. Men dette er første gang på 14 år at en majoritet i begge partier mener evnen er like stor eller større.

Flyktet til kirke

Uansett partitilhørighet og synspunkter er morgendagen for amerikanere flest en markering av sjokket, smerten og sorgen som rammet dem.

Den episkopaleTrinity Church i Wall Street, som ligger bare en kort rusletur unna World Trade Senter, skal markere dagen både der og i St. Paul´s Chapel. Den siste ligger rett over gaten for det som ble Ground Zero. Trinity Church ble et tilfluktssted i kaoset som oppstod etter angrepet.

LES MER:Fra New Yorks vannhull til Afrikas borehull

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et gigantisk tre som hadde stått utenfor St. Paul´s Chapel i nesten hundre år, ble veltet av vrakgods fra skyskraperne. Skulptøren Steve Tobin har brukt røttene som utgangspunkt for en bronseskulptur som står ved kapellet i dag.

Hedrer hjelpere

På 15-årsdagen er det program med gudstjeneste og andre arrangementer i og utenfor kirkene fra morgen til kveld. Blant annet skal det ringes i «Håpets bjelle» som var en gave fra ordføreren i London et år etter angrepet. De som kom for å hjelpe etter angrepet, og de som senere har dødd, blir også hedret. Alle disse navnene skal leses opp under en seremoni på kirkegården utenfor St. Paul´s Chapel.

Reportasjereisen til USA er delvis finansiert med stipend fra Familie & Medier.