MOTOR: Misjonshøyskolen i Stavanger er sammen med Diakonhjemmet Høyskole i Oslo motorene i studien av hvordan private, kristne høyskoler kan samarbeide i fremtiden.

Kristne høyskoler drøfter fusjonsplaner

Misjonshøyskolen, Diakonhjemmet Høyskole og Haraldsplass Diakonale Høgskole er i samtaler om sammenslåing.

Det bekrefter skolenes rektorer overfor Dagen.

Menighetsfakultet var også med i samtalene i oppstartsfasen, men er ikke lenger en del av samarbeidsplanen. Rektor Vidar Leif Haanes vil ikke kommentere hvorfor MF ikke lenger er med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rektor ved Misjonshøgskolen i Stavanger, Bård Mæland, sier at MF var inne i mulighets-studien, men at de valgte å fokusere på det de er i dag, en selvstendig privat høyskole i teologi.

Oslo og Stavanger

Mæland viser til at det foregår mye samtaler mellom høyskoler og universiteter for tiden. Det er en del av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens ønske om å styrke Norge som kunnskapsnasjon.

– Et middel her er å få færre institusjoner og mer robuste institusjoner som holder høyere kvalitet. Statsråden har ikke pålagt private å gjøre dette, men vi er utfordret til å vurdere dette.

Diakonhjemmet og Misjonshøgskolen har uavhengig av dette vurdert et sterkere og forpliktende samarbeid. Vi har satt i gang en mulighetsstudie og jobbet med den noen måneder, sier Bård Mæland.

Han legger til at de har «hatt aktive samtaler» den siste tiden og at det nå jobbes i ulike grupper akkurat nå for å utforske på hvilke måter skolene kan styrke hverandre som verdibaserte og kirkelige utdanningsinstitusjoner innenfor administrasjon, undervisning og forskning.

– Et naturlig neste steg er at styrene og eierne tar stilling til konklusjoner og anbefalinger fra mulighetsstudien, sier rektoren.

– Når vil konklusjonene fra arbeidsgruppene komme?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det jobbes med dette nå og vi vil fortsette med det slik at det i løpet av høsten vil foreligge anbefalinger.

Ønsket samarbeid

På spørsmål om skolene ville tatt et initiativ til fusjon og samarbeid uansett påtrykket fra Kunnskapsdepartementet, svarer Bård Mæland:

– Diakonhjemmet og Misjonshøgskolen har vi hatt et ønske om å utforske mulighetene for å styrke hverandre som institusjoner, uavhengig av den utfordringen kunnskapsminiseteren har kommet med.

Rektor ved Haraldsplass Diakonal Høgskole, Anne Kari Hersvik Aarstad, bekrefter at skolen er i samtaler med Misjonshøyskolen og Diakonhjemmet, men at de ikke er kommet så langt som til konkrete planer.

– Jeg tror at også vi ville ha orientert oss mot andre høyskoler med tanke på en eventuell sammenslåing, uavhengig av utspillet fra statsråden.

Det var i mai statsråd Røe Isaksen sendte et brev til alle statlige høyskoler med oppfordring til sammenslåinger for å få færre utdanningsinstitusjoner i Norge.

– Statsråden har invitert oss til å se på mulighetene for sammenslåinger. Han kan ikke instruere private høyskoler som er eid av stiftelser eller foreninger eller andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har snakket med de andre, men vi har åpne samtaler i liket med de statlige høyskolene, sier Hersvik Aarstad.

Bredere samarbeid

Hun legger til at Haraldsplass Diakonale Høgskole har sondert muligheten for å trekke Høgskolen Betanien inn i et mulig samarbeid.

– Dessuten er alle de private høyskolene i Bergen invitert til samtaler på Høyskolen i Bergen. Det betyr at det er åpne interesser og at det pågår samtaler på kryss og tvers, både nasjonalt og lokalt, påpeker Anne Kari Hersvik Aarstad, og legger til:

– Vi er i samtaler for å se hvordan vi kan løse dette.

Hun påpeker at sammenslåing av høyskoler i Bergen har vært forsøkt to ganger tidligere, første gang for 20 år siden.

– Vi ville, uavhengig av invitasjonen fra statsråden, sett på hvilken effekt det kan få primært på kvaliteten å være to små i forhold til å være en som er litt større, sier rektoren.

SKOLESAMARBEID

I mai ba kunnskapsminister de statlig eide høyskolene om å vurdere sammenslåinger for å heve kvaliteten i utdanningen

De kristne skolene Gimlekollen, Bibelskolen i Staffeldtsgate og Norsk Lærerakademi har fusjonert for flere år siden

Nå er flere kristne skoler i samtaler om samarbeid eller fusjon

I løpet av høsten vil Diakon-hjemmet og Misjonshøgskolen ta stilling til konklusjonene i en mulighets-studie

Nå er flere kristne skoler i samtaler om samarbeid eller fusjon

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
MF og andre kristne høgskularMFs utvikling
Les også
Godt nytt fra kristne høgskoler
Les også
Kjøde tar feil på tre av tre punkterMFs utvikling
Les også
Ny teologisk høyskole i Sverige
Les også
Flere søker til sorggrupper i Den norske kirke
Les også
Kristent samtalesenter frir til næringslivetHaraldsplass SamtalesenterHaraldsplass Samtalesenter
Les også
NLA Høgskolen får tilbake tapte millioner
Les også
NLA-jubel for «kristne» økonomistudierSøkertall til kristne høgskoler