En fornøyd statsminister Stephen Harper kunngjorde funnet av skipet fra Franklin-ekspedisjonen. Foto: Chris Wattie / Reuters / NTB scanpix

Skip fra 169 år gammel Arktis-ekspedisjon funnet i Canada

Et av de to skipene som ble brukt under Sir John Franklins ekspedisjon til Nordvestpassasjen i 1845, er funnet av canadiske forskere.

Sir John Franklin la ut på ferden for å finne Nordvestpassasjen i 1845, med 128 mann og to skip. Siden har ingen sett de to skipene «Erebus» og «Terror» før Canadas statsminister Stephen Harper tirsdag kunne meddele at ett av dem er funnet.

– Jeg er henrykt over å kunngjøre at årets ekspedisjon til Victoria-stredet har løst et av Canadas største mysterier. Funnet av et av skipene fra Franklin-ekspedisjonen vil gi oss ytterligere vind i seilene for å finne søsterskipet, sier Harper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere er graver og levninger etter flere ekspedisjonsmedlemmer funnet, og fra 1980-tallet er det gjennomført flere undersøkelser for å fastslå hva som skjedde. På noen knokler er det funnet tegn på kannibalisme, pluss at enten den medbrakte hermetikken eller vannsystemet om bord bidro til blyforgiftning. I tillegg krevde kulde, matmangel og sykdommer som skjørbuk livet til ekspedisjonsmedlemmene.

Statsminister Harper sier den nyeste oppdagelsen er av stor historisk betydning, ettersom Franklins ekspedisjoner la grunnlaget for Canadas suverenitet i Arktis-områdene. Canada mener de har råderett over Nordvestpassasjen, mens USA hevder den ligger i internasjonalt farvann.