BEDRE SIKKERHET: Synagogen i Malmö blir stadig utsatt for skadeverk. Nå bevilger den svenske regjering to millioner kroner til sikkerhet og beskyttelse for jødene.

Svenske myndigheter vil beskytte jødene

Jøder i Malmö ber om politibeskyttelse for sin rabbiner som ble angrepet sist lørdag.
Norske jøder opplever mindre antisemittisme
i dag enn under Gaza-krigen i 2009.

– Det er trist at det er kommet så langt i Sverige. Men det er politiets oppgave å beskytte både svenske og norske borgere, sier Ervin Kohn, leder i Det mosaiske trossamfund i Oslo, til Dagen.

Den svenske regjering besluttet i går å satse to millioner kroner for å øke sikkerheten og beskyttelsen av de jødiske forsamlingene i landet, melder Sveriges radio Ekot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:– Hatet mot jøder øker i Sverige

Angrep på rabbiner

En av grunnene til dette kan være at rabbiner Shneur Kesselmann i den jødiske forsamling i Malmösist lørdag ble angrepet på gaten. Formann i synagogen, Hugo Klein, var sammen med ham.

– Det blir alltid verre når det skjer noe i Israel, sier Hugo Klein til Världen idag. Han ber om beskyttelse for rabbineren og for synagogen som stadig vandaliseres.

Kesselberg og Klein var sist lørdag på vei til synagogen under sabbaten. Da svingte en bil opp ved siden av dem og en person i passasjersetet kastet en flaske som ble knust mot en vegg like ved mennene.

– De ropte f-ordet og jøder. Ofte når jeg har gått med rabbineren har mennesker skreket til ham og vist fingeren, men dette var noe annet. Tenk om ikke jeg, som er ganske stor av vekst, hadde vært med. Da hadde de kanskje stanset, sier Klein.

Les også:I 2009 ble han angrepet på Karl Johan under en Israel-markering. Søndag stiller han opp igjen.

Konstant antisemittisme

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jødene i Malmö merker konstant antisemittisme. Men når konflikten mellom Hamas og Israel blusser opp, blir situasjonen enda mer spent. Nylig ble en mann i Malmö utsatt for hærverk og mishandlet fordi han hengte opp et lite israelsk flagg i vinduet.

Hugo Klein har vært i tvil om han fortsatt skal bli boende i Malmö. Men nå har han bestemt seg for å bli i byen.

– Det er vår rett som svenske medborgere å få beskyttelse og kjenne trygghet, sier han.

Politibeskyttelse

Det viktigste nå er at rabbineren, som flere ganger er utsatt for antisemittiske angrep, får politibeskyttelse når han beveger seg til og fra synagogen.

– Det er en skandale at han ikke har det, sier Hugo Klein. Han synes det er veldig stille fra politikerne, og at de burde være opptatt av å gi mer beskyttelse. Synagogen utsettes ofte for skadeverk også i denne seneste tiden.

Men nå reagerer altså den svenske regjering med å bevilge midler nettopp til sikkerheten for jødene i landet.

Klein mener også at det er kunstig at ingen av de hatmeldingene mot jøder som anmeldes ser ut til å føre til fellende dommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Politiet er dyktige og raske til å ta imot anmeldelser om hat, men senere ser det ikke ut til at noe skjer, sier han.

Les også:Forberedt på ny Israel-uro - massemønstring i Oslo søndag

Verre i 2009

Norske jøder opplever ikke slike skremmende episoder som i Sverige.

– Det er mindre antisemittisme i kjølvannet av krigen i Gaza i dag enn i 2009. Men samtidig opplever jeg at mange føler det er legitimt å presentere antisemittiske holdninger, og det er synd, sier Ervin Kohn.

Han har ikke møtt dette personlig, men hører det fra andre jøder.

– En sykepleier i Oslo fikk for eksempel følgende spørsmål fra en kollega: «Dere dreper barn i Gaza – liker du det?», forteller Kohn.