Solen senker seg over Gazastripen, sett fra den israelske grensen lørdag kveld. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix

Netanyahu: – Fortsatt uaktuelt med forhandlinger

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier det fortsatt er uaktuelt for Israel å ta del i forhandlinger om våpenhvile, så lenge Hamas fortsetter å skyte raketter inn i Israel.

– Jeg har aldri sagt at offensiven var over. Operasjonen fortsetter til vi har nådd vårt mål. Jeg har hele tiden sagt at dette vil ta tid og kreve utholdenhet, sier Netanyahu søndag.

En israelsk delegasjon skulle etter planen ankomme Kairo for å gjenoppta forhandlingene om våpenhvile søndag, men mye tyder på at det ikke skjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi vil ikke forhandle mens det skytes, sier Netanyahu.

Les også: Journalister våget ikke fortelle sannheten i Gaza

Tidsfrist

De palestinske forhandlerne har satt en tidsfrist til klokken 15 søndag norsk tid. Har ikke israelerne kommet da, reiser de hjem.

– Vi vil forlate Kairo hvis det er bekreftet at israelerne ikke kommer tilbake, sier lederen for den palestinske delegasjonen, Azzam Ahmed, til TV-stasjonen Al Arabiya.

Klokken 10 hadde den palestinske delegasjonen et møte med de egyptiske forhandlerne for å diskutere situasjonen.

Les også: Karmel gir krigsutstyr til Israels hær

Tenåring drept

Etter at den midlertidige våpenhvilen på Gazastripen tok slutt fredag, har begge parter gjenopptatt sine angrep. Søndag ble en 17 år gammel gutt drept i et israelsk luftangrep mot byen Deir al-Balah midt på Gazastripen, ifølge palestinsk helsepersonell.

Én mann ble drept og sju andre såret i et angrep i flyktningleiren Jebalya før daggry søndag. Dagen før ble ni personer drept, blant dem en ti år gammel gutt og en 13 år gammel jente.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Totalt er 15 mennesker drept på Gazastripen siden våpenhvilen var slutt fredag morgen. Palestinske væpnede grupper har skutt raketter mot Israel. Ingen er drept i rakettangrepene.

Ifølge UNICEF er til sammen 452 barn drept på Gazastripen i løpet av krigen i sommer.

På grunn av de gjenopptatte kampene har minst 60.000 mennesker flyktet tilbake til FN-skolene i det palestinske området, hvor nå totalt 255.000 mennesker søker tilflukt.

– Det betyr at det er svært mange som må dele på fasiliteter som dusj og toalett og det gjør de hygieniske forholdene vanskeligere. I tillegg smitter eventuelle sykdommer lettere når folk bor så tett, opplyser UNICEF Norge.

Les også: Ble angrepet under Israel-markering i Oslo - I dag stiller han opp igjen

Fordømmer rakettangrep

USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron ba lørdag om at det må inngås en ny våpenhvile på Gazastripen så snart som mulig. De fordømte rakettangrepene mot Israel, men understrekte at begge parter må gjøre det de kan for å unngå sivile tap.

Israel mener Hamas stilte urimelige krav i forhandlingene om å utvide våpenhvilen. Hamas mener Israel ikke viser vilje til å komme palestinerne i møte overhodet.

– Okkupantens stahet vil ikke lede fram til noe som helst. Vi kommer ikke til å vike ved kravene våre, Hamas-talsmannen Fawzy Barhum lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Karmel gir krigsutstyr til Israels hærKarmel-Instituttet
Les også
Palestinske forhandlere truer med å forlate Kairo
Les også
Hamas står fast ved kravene
Les også
Nye angrep mellom Israel og palestinerne