Palestinske barn leker nord på Gazastripen. Ødeleggelsene er store etter krigen i juli og august. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix

USA mener Israel må ta sin del av Gaza-regningen

Israel må ta sin del av regningen for å gjenoppbygge Gazastripen, mener USAs utenriksminister John Kerry.

Krigen mellom Israel og Gaza i sommer kostet nærmere 2.200 palestinere livet og forårsaket milliardødeleggelser.

Store deler av infrastrukturen i området ble rasert, og rundt 100.000 palestinere mistet hjemmene sine. Palestinske myndigheter anslår at gjenoppbyggingen vil koste over 25 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norge leder den internasjonale giverlandsgruppen for de palestinske områdene (AHLC) og inviterer søndag sammen med Egypt til kronerulling i Kairo. Blant dem som kommer er USAs utenriksminister John Kerry.

Les også: Bondevik tror på tostatsløsning

USA forventer

En talskvinne for Kerry understreker at USA forventer at også Israel tar sin del av regningen for ødeleggelsene på Gazastripen.

– Israel må spille en rolle i gjenoppbyggingen, sier Jen Psaki.

USA har alt lovet å bidra med 760 millioner kroner til gjenoppbyggingen av Gazastripen.

Utenriksminister Børge Brende leder søndagens konferanse i Kairo og har tidligere kritisert Israel for å undergrave freden.

Blokaden

– Israel vil aldri oppleve sikkerhet gjennom stadig å undergrave mulighetene for å utvikle den palestinske staten, sa Brende i FNs hovedforsamling i forrige måned.

Han oppfordret Israel til å lette på blokaden av Gazastripen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gaza kan ikke holdes isolert. Prosjektet med å bygge en palestinsk stat vil aldri lykkes uten en forening av Gaza og Vestbredden, politisk, økonomisk og sikkerhetsmessig, sa Brende.

Tærer på tålmodigheten

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er også helt klar på at verdenssamfunnets vilje til å betale for Israels ødeleggelser ikke er ubegrenset.

– Det kan ikke fortsette på denne måten, med å bygge opp, ødelegge, bygge opp, ødelegge og bygge opp igjen. Denne sirkelen må brytes. Når det bygges opp igjen denne gangen, må det ikke følges av nye ødeleggelser. Hvorfor skulle vi ellers fortsette å bidra til gjenoppbygging, sa Ban i forrige måned.

Les også
Bondevik tror på tostatsløsningBondevik i Israel
Les også
Hva er kristen sionisme?
Les også
Bønn mot abort i IsraelAbort i Israel
Les også
Svensk ambassadør kalt inn til regjeringen i Israel
Les også
Menighet trakassert av muslimer i JerusalemLiving Bread Church
Les også
Steinet for å tro på Jesus i NasaretWisam Ali